Ce ti-e si cu puterea presei ... Cand intra in malaxorul ei un subiect nimic nu-l mai scoate de acolo decat, fireste un alt subiect de senzatie. Insa, intre timp, ne toaca, ne toaca si iar ne toaca pana chiar incepem sa-i credem. Specialistul numarul unu, desi multi nu l-ar plasa in aceasta categorie ca fiind presa, OTV-ul este stapanaul campaniilor de-aiurea si de peste tot: ba o romanitza, ba o loterie, ba o elodie ... Cel putin, pe aceasta din urma, n-au reusit s-o scoata decat partial din atentie celelalte televiziuni care au gasit o paine de mancat in comentariile relatiilor recent deteriorate dintre romani si italieni. Multi dintre noi am simtit poate in aceasta perioada ca trebuie sa ripostam cumva la tendinta italienilor de a generaliza si a arunca anatema (act de extrema severitate, folosit in vechime de autoritatea bisericeasca impotriva celor ce profesau o erezie, prin excluderea lor din comunitate.) pe intreg poporul roman. Ma alatur si eu acestui curent, dar in felul meu: voi boicota timp de saptamana orice mancare italieneasca asa ca am hotarat sa merg la un restaurant neaos, romanesc, macar prin sugestia denumirii sale: CURTEA VECHE.

Treaba sta cam asa: intr-un restaurant a la carte, personalul de deservire care are contact direct cu clientul e compus din ospatar, ajutor de ospatar (sau debarasator) si somelier maitre d’hôtel. Ajutorii de ospatar sunt necalificati, in unele cazuri ucenici de ospatar. In mod normal, prezenta lor trebuie sa fie cat mai discreta, si comunicarea minima. Ospatarii sunt cei care va conduc la masa, va iau comanda, va servesc si, la final, va aduc nota de plata. Au reguli profesionale stricte si o eticheta la care tin foarte mult. Ochii si urechile lor au vazut si auzit multe, dar un ospatar profesionist niciodata nu va povesti mai departe ce s-a intamplat in acel restaurant. Am sa va povestesc cu alta ocazie lucruri minunate si foarte interesante vazute si traite de cei cu vechime prin restaurantele din Bacau (de exemplu cum au fost nevoiti sa evacueze o masa intreaga fara sa banuiasca nimeni nimic, doar pentru ca unii, un pic mai cheflii au reusit sa dezlipeasca microfoanele care erau montate pe dedesubt de catre baietii cu ochi albastrii, in Restaurantul Decebal, pe vremea plumbuitului). De multe ori se intampla sa serveasca clienti cu un nivel de civilizatie muuult mai redus decat al lor, si niciodata nu lasa sa se simta acest fapt. Merita, asadar, tot respectul nostru.
Cu somelierul, este alta poveste. Simpla sa prezenta intr-un restaurant lasa sa se inteleaga inalta clasa a serviciilor si preparatelor oferite in acel loc. Rolul sau este de a va consilia in alegerea bauturii potrivite (de regula vinul potrivit) preparatelor comandate. El nu va va spune doar ca merge un vin alb sau rosu, ci este pregatit sa va recomande un vin dintr-o anumita podgorie, dintr-un anumit an! Tot el va servi vinul ales, dupa un adevarat ritual, si va asigura conditiile perfecte pentru degustare (temperatura, pahare potrivite, etc.). Este cel care face conversatie plina de spirit pe marginea celor comandate de dumneavoastra si desavarseste atmosfera de relaxare si bunadispozitie necesara savurarii unei mese aristocratice. Poate ar fi deajuns sa precizez ca in toata tara nu sunt decat 5 (cinci!) somelieri a caror pregatire profesionala este recunoscuta international ... Mai sunt vreo cateva zeci, pana intr-o suta, atestati oficial in tara noastra, in urma unor cursuri speciale. La noi in oras sunt doar doi de care am auzit eu, iar unul dintre ei este Cristian Baschir, cel pe care l-am gasit eu la restaurantul nou CURTEA VECHE.
Intelegeti acum poate, speranta cu care venisem a doua oara in acest loc. Lucrurile aveau insa sa ia o intorsatura mai putin placuta, de data aceasta ... Mentionez totusi ca vizita mea a fost facuta la orele 16 ale unei zile de luni, cand, este posibil, activitatea unui restaurant este pe ralanti.

Am fost servit de o domnisoara amabila si ... cam atat, pentru ca nu a fost deloc comunicativa, si a fost tare chinuita saraca de intrebarile pe care i le-am adresat in legatura cu meniul. Am ales drept antreu o salata de vinete, un fel de mancare usor, varatec, tipic romanesc. Ceea ce mi-a fost adus cu greu putea fi considerata drept salata de vinete, ba chiar nu putea fi mancata! Drept urmare am refuzat-o si am cerut sa mi se aduca principalul fel de mancare.

In schimb au aprecierea mea pentru faptul ca iti dau posibilitatea sa comanzi o cantitate mai mica de vin decat o baterie de 0,75 l. Chiar daca disponibil nu este decat un tip de vin, Vinul Casei, rosu-burgundy, aromat-fructat, demidulce, servit la carafa de 0,5 l, el este suficient de bun pentru a fi considerat un vin de masa bine ales. As fi preferat un must, conform indicatiilor din menu, dar, surpriza, nu mai aveau. Am remarcat totusi ca oferta de vinuri este bine pusa la punct, oricum peste ceea ce gasesti in drinklist-urile celorlalte restaurante. Este clar semnul prezentei unui somelier care a stiut cum sa-si impuna recomandarile. Puteti gasi si un vin mai asezat, rosu sau alb, de 5-7 ani, la preturi foarte bune.
Si-acum despre felul principal comandat: muschiulet de vitel Chateaubriand, flambat si servit pe cruton de franzela, cu garnitura de ciuperci la gratar si salata de gogonele cu castraveti murati.

Intorcandu-ne la friptura servita de mine pot spune ca, din fericire, gustul era pe masura asteptarilor, adica excelent. Totul ar fi fost ok, dar in menu, repet, era scris clar "servit flambat si pe cruton de franzela". N-am avut parte nici de una nici de alta. Nu te obliga nimeni sa adaugi cine stie ce in reteta, ar fi fost foarte bine si fara aceste artificii decorative, pentru ca gustul conteaza in primul rand la aceasta reteta. Dar odata trecut in menu trebuie musai sa respecti ce ai scris. Apreciez un lucru care nu apare in multe alte menu-uri si care, aici, la Curtea Veche, este prezent aproape la fiecare preparat: explicatii privind modul de gatire, nu numai detalii despre continut. E un fapt care indica inalta clasa a restaurantului, dar si obliga (suna cunoscut "noblesse oblige"? Mai precizez doar ca recomand ca garnitura cartofii taranesti sau chiar prajiti, mai putin ciupercile la gratar comandate neinspirat de mine.
La desert am ales initial tiramisu, dar nefiind disponibil (atentie la actualizarea menu-ului, ca nu-i deloc greu!) am cerut banane cu caramel. Am primit insa o banana cu ceva care aducea vag a caramel si sos de ciocolata. Nu ma refer aici ca asteptam mai multe banane ci doar sa fie taiata in mai multe rondele, macar doua ... Forta sugestiva a unei singure banane intregi, impopotonate la capete cu o maciulie de frisca la spray intr-o farfurie goala, este de necomentat ...
Doua lucruri as preciza totusi: poate pe la chioscurile de fast-food este acceptabil ca frisca sa nu fie proaspat si natural facuta, iar caramelul si sosul de ciocolata sa fie turnate din recipientele cu multe e-uri si conservanti. La un restaurant, asa ceva pur si simplu nu se face.
Preturile sunt acceptabile in masura in care se respecta ceea ce este precizat in menu, ba chiar convenabile. Mai sunt multe feluri minunate de mancare ramase pentru a fi descoperite, de aceea va sugerez sa nu ocoliti deloc acest restaurant. Micile deficiente semnalate mai sus sunt remediabile si le pun pe seama momentului mai putin potrivit in care am picat pe la ei (luni, dupaamiaza).
Atmosfera generala *****
Menu ****
Servire ****
Calitatea preparatelor ***
TOTAL ****
CURTEA VECHE
str. Vasile Alecsandri, nr. 63, Bacau
rezervari la 0744.294.526
www.curtea-veche.com
12 comentarii:
Orice inceput e greu...Faptul bun este ca s-a inceput!Si inca ceva ....De unde nu e ..nici Dumnezeu nu ia..
Va multumesc pentru ca ne povestiti din degustarile dumneavoastra si ne impartasiti opinia dumneavoastra.Sper ca pe viitor sa va ofer un Chateaubriand care o sa va incante intr-un mod suprem .........in bine evident. Nu am calcat niciodata in acel restaurant .....dar cine stie ce-mi rezerva viitorul.
Doresc sa iau o cina ,,de fite" cu o persoana speciala. Nu am inteles din articolul tau daca somelierul vine automat la fiecare client sau numai se simte prezenta sa prin felul in care este organizat menu-ul. Unde ma sfatuiesti totusi sa merg: la Amarante sau Curtea Veche. Si, apropos! Unde se poate plati cu card si unde numai casch? Sper sa-mi raspunzi.
Somelierul poate sa vina el singur la masa sau poate fi solicitat. Dintre cele doua restaurante, clar, l-as alege pe primul, desi nu are somelier. Aproape in toate restaurantele prezentate se poate plati si cu cardul. Sunt unele care chiar iti fac ele card vip daca mergi de mai multe ori acolo (obtii reduceri). De exemplu Casa Porto. Pofta buna si distractie placuta!
Multumesc pentru sfaturile utile. Eu merg foarte rar in restaurante si de aceea cred ca ceea ce faci tu este un lucru exceptional. Tine-o tot asa!
aveti articol despre Bistro . De Yamy ce parere aveti ???
ce e yamy?
Full House . Un PUB
am ajuns in sfarsit in bacau,cu mare speranta sa calc pragul restaurantelor noi de aici!am avut mari emotii si o sa va scriu si de ce...am ales o zi de duminica impreuna cu sotul meu si nasii nostri de cununie...surpriza noastra a fost in momentul in care la ora 13 restaurantele nu aveau mancare,sau abia faceau curatenie!!!!!!!!!!!!!
am inceput sa le luam la rand...unele erau inchise altele abia spalau pe jos!am ajuns si la CURTEA VECHE,unde peronalul ne-a poftit frumos la masa si ne-a adus meniurile...am inceput sa comandam dar surpriza a fost foarte mare in momentul in care ne-au anuntat ca in afara de pizza nu au nimik din acel meniu...putea sa ne spuna de la inceput lucrul asta...nu am avut norok nici aici sa mananc!am plecat in cautarea altui restaurant cu mari sperante si morti de foame!
jenant, intradevar ... totusi este posibil sa fi nimerit doar in restaurantele in care cu o seara inainte a fost nuta si tot personalul avea liber. nu e o scuza, e doar o posibila explicatie. puteati sa incercati la restaurantele care nu fac nunti deloc, gen La taverna, Latin, Amarante, olive Garden etc. imi pare rau ca ati avut asa o experienta din prima ...
Acest restaurant e o mare teapa. Va spun ca o sa fiti tratati de tot rasul si cu muuuulti bani luati.Am vrut sa fac, impreuna cu prietenii nostri,o seara de dupa revelion, am rezervat o masa din timp, si in afara de bataia de joc a unei chelnerite care ne-a adus pe masa DEODATA toate felurile de mancare comandate,spunand ca greseala a fost a noastra ca am comandat toate felurile de mancare odata, iar vinul, care subliniez era recomandat de ea s-a terminat dupa doua sticle, fiind nevoiti sa schimbam 3 feluri de vinuri la masa, si a preturilor foarte incarcate , nu am gasit nimic deosebit la acest restaurant. Si va spun foarte serios. Cu cati am vorbit si care au fost la acest restaurant au avut acelasi gust neplacut.O foarte proasta tratatie si preturi mari.Aveti grija la tepe!!!!!!!
Va bateti joc de Chateau....SA VA FIE RUSiNEEEEEE.......
Trimiteți un comentariu