News: 13 apr. 2010

sâmbătă, 22 decembrie 2007

OLIVE GARDEN, restaurantul de la KM O

Update la 02 mai 2009: SEARĂ GRECEASCĂ

Update la 02 mai 2009: SEARĂ MEXICANĂ

Upadte la 29 mar. 2009: SEARĂ PESCĂREASCĂ

Update la 29 mar. 2009: SEARĂ RUSEASCĂ

Update la 03 feb. 2009: Pentru spiritul organizatoric deosebit şi inspiraţia de a creea evenimente gastronomice reuşite, Restaurantul OLIVE GARDEN primeşte o treaptă de apreciere suplimentară şi este cotat cu ****

Update la 03 feb. 2009: SEARĂ ASIATICĂ

Update la 01 dec. 2008: SEARĂ SPANIOLĂ

Inainte de a intra in vacanta sarbatorilor de iarna, aceasta rubrica culinara mai face un ultim popas pe 2007 intr-un loc foarte comun pentru multi bacauni, dar si foarte special pentru mine insumi. Exista langa Prefectura un spatiu in care a fost odata terasa cofetariei Nufarul, si care acum e ocupat de complexul Multiroyal care cuprinde cafeneaua PASSION, restaurantul OLIVE GARDEN si clubul KHEMIA. Mai demult, imediat dupa al doilea razboi mondial, tot aici au locuit si bunicii mei, asadar iata si legatura mea personala cu acest loc.
Nu am sa fac vorbire despre tumultosul si contro
versatul inceput al acestui complex si nici despre celelalte doua facilitati, cafeneaua si clubul. Ma intereseaza doar restaurantul care, la inaugurarea sa din aceasta toamna, a beneficiat de o presa pozitiva care relata despre echipa de 12 bucatari priceputi si de principiile fusion cuisine care guvernau in bucataria acestui local. Voi explica putin mai jos ce inseamna acest concept. Pentru moment v-am descris doar premisele din care a aparut curiozitatea mea de a-i vizita.
Locatia este intr-adevar realizata cu profesi
onalism, fie ca-i vorba de eficientizarea la maxim a utilizarii spatiului sau de aspectul general dat de catre decoratiuni si mobilier. Cu o mica exceptie doar, si ma refer aici la aspectul kitsch-os al tavanului acoperit de un tapet ce reprezinta un cer albastru cu multi, multi norisori albi. Acum am sa anunt public ca am o mare problema cu restaurantele care nu iau in serios cerintele legale de a delimita spatiile de fumatori cu cele de nefumatori. Majoritatea lor au prevazute astfel de spatii dar existenta lor este destinata doar momentului vizitei inspectorilor. Fie ca-i vorba de 2-3 mese puse in holul de intrare, fie ca-i vorba de un separeu folosit mai mult ca si spatiu dedicat protocolului, administratorii gasesc tot felul de solutii pentru a eluda aceaste cerinte. Un exemplu, din pacate, este si acest restaurant unde separarea se poate face prin intermediul unui perete de tip cortina, dar care, ati ghicit, sta mereu strans. Precizez ca fac parte dintre cei care apreciaza uneori la finalul unei mese copioase o tigareta de calitate, dar recunosc dreptul celor care nu au acest obicei, de a nu fi deranjati de fum.
Meniul oferit aici este suficient de generos si structurat, mai ales ca drinklistul este prezentat intr-un fascicul separat ce poate fi consultat mult mai usor. Preparatele prezentate insa indica mai curand o bucatarie internationala decat un fusion cuisine, asa cum pompos era prezentat in presa. Puteti alege mancaruri cu specific mediteranean, adica din Orientul Apropiat, Grecia, Italia, Franta si Spania, dar si preparate clasice romanesti. Si acum sa lamurim ce inseamna aceste concepte. Ambele reprezinta doua dintre tendintele moderne ale gastronomiei si au aparut relativ recent, odata cu migratia tot mai accentuata a oamenilor dintr-o zona in alta si dezvoltarea turismului international. Bucataria fusion este cea care propune preparate noi dar in a caror realizare se folosesc metode apartinand unor culturi gastronomice diferite sau ingrediente specifice unor zone diferite. Rezultatul poate fi spectaculos, exotic dar si inconsistent si usor superficial. Este destinata celor care sunt deschisi experientelor noi, mai putin celor care raman fideli ai retetelor clasice, recunoscute si specifice pe care le pot regasi in restaurantele cu bucatarie internationala. Sincer, chiar as fi fost mirat sa descopar un restaurant fusion cuisine in Bacau ...
Ospatarii pe care puteti sa-i intalniti aici sunt foarte tineri si, din pacate, cu foarte putina experienta. Nu detin prea multe informatii referitoate la preparate, au o comunicare rigida si formala si prea putina empatie. Acesta este unul din riscurile de care unii administratori nu sunt constienti. Personalul de deservire este interfata directa dintre client si restaurant si face parte din mixul de imagine cu care afacerea este prezenta pe piata. Nu sunt suficiente o locatie potrivita, decoratiuni moderne si scumpe sau un meniu bine pus la punct. Servirea nu inseamna doar turnatul vinului in pahare si adusul farfuriilor de la bucatarie.
Am ales ca antreu un platou libanez format din trei salate diferite, servite impreuna cu foccacia. Salata de vinete a fost ok, nici prea prea, nici foarte foarte, insa salata de linte a fost o delicatesa, un pic asemanatoare cu fasolea facaluita de la noi. Plina de mirodenii si cu putina ceapa prajita, intinsa pe felia de foccacia devenea instant o mica opera de arta culinara in sine. A treia salata era facuta din boabe de naut, o reteta intr-adevar specifica libaneza, dar cunoscuta mai ales datorita bucatariei israeliene de unde are si numele de humus. Intamplator, am servit de foarte multe ori humus facut chiar in acea zona, si credeti-ma, nu are nimic in comun cu gustul salatei de aici. Mai mult, as zice ca seamana cu gustul unei salate de humus la conserva, pe care o puteti gasi la Metro …Ca fel principal (sau main course, in engl.) am ales unul denumit “surf and turf”. Aceasta reteta este relativ de data recenta (1960-1965) si reprezinta un act curajos de combinare reusita a unei fripturi de vita cu creveti si garnitura de cartofi. Macar aceasta chiar apartine stilului fusion … Ma refer la reteta, pentru ca ceea ce mi-a fost pus in farfurie apartine altui stil: celui balcanic. Adica alegi o reteta cu o denumire cat mai exotica si incepi sa iti bati joc de ea. Carnea de vita era aproape nemestecabila (si ii mai spun vrabioara de vita!) iar crevetele overgrilled, adica aproape ars. Ce a salvat totusi momentul a fost un piure de cartofi facut excelent si un sos de ciuperci foarte gustos.
Dar sa va spun totusi de unde vine denumirea asta. In engleza suna mai bine: surf refers to seafood and turf to beef animals fed on grass. Adica surf vine de la fructele de mare iar turf de la iarba consumata de vitele a caror carne este folosita in aceasta combinatie. Apropo, nu este o reteta care a fost chiar foarte bine primita de connaisseuri.
Tinand cont de precedentele feluri, mi-am pus toate sperantele in desert, macar aici sa ating climaxul sesiunii mele culinare. Bingo! Desi nu am avut parte de panna cotta, pentru ca nu era inca gata, m-am delectat cu o crema Brulle fantastica, pe care v-o recomand cu placere asortata cu un vin alb, demidulce si foarte aromat, Muscat Ottonel de Murfatlar (ramas de la antreu), sa alunece mai usor. Crema este facuta dintr-o spuma de oua cu lapte si cu zahar ars, gatita la cuptor, dar sevita rece doar cu o pojghita de zahar ars pe deasupra. Chapeau bas, monsieur confiseur!
Restaurantul OLIVE GARDEN desi se lauda cu o echipa numeroasa de bucatari premiati si scoliti pe nu stiu unde, este totusi in faza de inceput si speram ca poate ajunge si in centrul atentiei si respectului nostru, ca in centrul orasului este deja.
Cam atat pentru anul acesta, va invit sa reveniti dupa revelion, sa descoperim si alte restaurante din orasul nostru sau sa incercam si alte preparate din restaurantele vizitate deja. Pana atunci va sugerez sa nu faceti (prea mult) abuz de caltabosi si va urez un Craciun fericit si La multi ani!

Atmosfera generala ****
Menu ***
Servire ***
Calitatea preparatelor ***
TOTAL ***

OLIVE GARDEN
Str. Marasesti nr. 4A, Bacau
rezervari la 0234.551.151

21 de comentarii:

Anonim spunea...

Frumos dar.....atat!

Anonim spunea...

eu am fost si am mancat chiar aceleasi preparate ca redactorul. Era si panacota, si totul a fost deosebit de bun. Sunt un gurmand, si ... am experienta. Eu dau 4 stele.
P.S. Tavanul e aproape OK

Anonim spunea...

Daca tot ai facut poze....macar atat trebuia sa stii ca servetelul se pune sub furculita si nu sub cutit....localul area clasa, atmosfera placuta, papa bun, iar personalul amiabil...succes...

Anonim spunea...

mersi pentru observatie. sincer, mi-a scapat treaba asta sau nu am considerat-o atat de importanta; oricum nu am aranjat eu masa ...

Anonim spunea...

Am trecut si eu prin cateva restaurante si acest restaurant chiar este cel mai bun de prin Bacau .....nu pot spune ca este cel mai bun pentru ca nu am trecut prin toate ......dar ca o idee generala ....ar fi clar prin top 3

Anonim spunea...

Este singurul restaurant care chiar merita 3 stele ....dar cu adevarat 3 stele.Un restaurant cu meniu international si cu un bucatar adevarat nu ca bucatarul de la amarante care a lucrat si el prin afara ceva ani si a facut mancare gen Viva iar acum este spuma bacaului in materie de gastronomie. Este un pisat Amarante

Anonim spunea...

Sa va spun ce am patit eu la acest minunat restaurant,mi-au adus zacusca din partea casei si am mai comandat in plus niste paine.La sfarsit mi-au bonat painea (3 chifle) la 11 lei ca si platou rece.Explicatia pe care mi-au dat-o a fost de 2 lei,ca nu au cod pt paine si trebuiau sa o boneze intr-un fel.Si se mai mira patronii ca nu merge treaba si nu vine lumea in restaurantele lor.

Anonim spunea...

Ce sa-i faci domleeee......daca asa vrea dansul....el shefu .....sa aiba numai personal lipsit total de experienta. Minimul pe economie se practica si la case cu pretentii.

Anonim spunea...

Va rog sa postati o posibilitate de contact directa, personala.

Anonim spunea...

vezi

http://dealegurii.blogspot.com/2008/11/despre.html

George OPRIŞAN

george_oprisan@yahoo.com

0744.775.772

Anonim spunea...

1Q aici de ce nu postezi comentarii???cumva pe aici ai deschis ochii??sau ti-e jena de ce vezi in poze???nu prea ti se vad replicile?hai agita spiritele....vreau comentarii!

Anonim spunea...

Pai am scris si aici ..doar ca nu mi-am dat nici o identitate . Maesajele cu Trilulilu si urmatorul sunt ale mele. Am mancat si eu multe preparate de la aces restaurant si de aceea am eu unul il cataloghez cel mai bun restaurant din Bacau. Este cea mai buna varianta dintre toate restaurantele din Bacau. As dori sa adaug despre Platoul libanez ca este delicios si nicidecum acel hummus la conserva. Iar la partea cu deserturile chiar bate la fund detasat toate restaurantele din bacau ......un tiramisu autentic si cu adevarat gustos. Tot la partea cu tiramisu aici la Olive il gasim pastrat corespunzator nu ca la alte restaurante tinut in acelasi frigider cu borsul si alte tampenii sau in alta varianta mai inteligenta tipic lenei pitoresti......facut pe loc de la Dr Quetker.

C. spunea...

Am banuit din totdeauna ca lucrezi acolo. Acma ne-am convins cu totii...

1Q spunea...

Poate DA ..poate NU ......oricum banuielile pot fi si gresite .

Daca va intrebati de ce nu apar si remarcile mele la unele restaurante ......cum ar fi acesta de exemplu , raspunsul este simplu. Nu am prea multe cunostinte despre preparatele care sunt prezentate si nu imi dau cu parerea decat daca sunt sigur de anumite lucruri . Nu ma caracterizeaza sa vb in necunostinta de cauza. Sarbatori fericite celor care mai postezeaza cate ceva pe blog si nu numai.

fete suspecte spunea...

In trecere prin Bacau am fost si eu in acest restaurant, am comandat un piure cu brocolli si pastrav...pastravul cam nefacut...insa restaurantul arata bine, servirea destul de buna, preturile maricele pentru bacau, in ziua de dragobete la 8 seara era o singura masa ocupata..criza..

Justitiarul spunea...

Da, se pare ca comentariile postate sunt realizate de persoane direct interesate in acest restaurant. La o simpla traducere de username-uri as putea spune ca 1Q = Nichita, Simplu = Nichita, Trilu Lilu Crocodilu = Unul din "Nichite"....

1Q spunea...

Hahhahah.......cate concluzii puerile. Domnule.......nu am nici o legatura cu acest restaurant . Imi place sa-mi pastrez un anonimat la capitolul "Restaurantul unde lucrez" . Cred ca de acum o sa-mi schimb nick-ul ....cred ca o sa fie un Zorro :))

viagra online spunea...

Minimul pe economie se practica si la case cu pretentii.

Anonim spunea...

Locul mi s-a parut destul de jegos, prafuit, mesele patate. Masa destul de buna, dar fum de tigara si la nefumatori. Se poate si mai bine!

Detroit Zip Codes spunea...

Very informative and helpful. So delicious, love this ensemble and would love to have it too! Thanks for such a nice blog post.

Elliott Broidy spunea...

Yummm!

Bacăul de altădată ...