News: 13 apr. 2010

vineri, 26 martie 2010

VIZITĂ LA MONTALCINO

Săptămâna trecută am fost într-un sejur prin câteva oraşe din Italia şi nu am ratat ocazia de a merge şi în inima Toscanei. Dacă zici Italia, zici Toscana; dacă zici Toscana, zici gastronomie şi vinuri bune, şi uite aşa ajungi la Montalcino, celebru prin vinurile sale roşii, grandioase, Brunello şi Rosso di Montalcino.
Am ajuns într-o după-amiază spre apus, şerpuind printre terasele cu viţă de vie, cu rânduri aliniate ca la carte şi butuci gata pregătiţi pentru primii muguri de anul acesta.
Am urcat rapid până în parcarea de lângă La Fortezza, unde ştiam de pe net că sunt mai multe enoteci renumite. Am luat şi o amendă pentru parcarea ilegală a autocamperului nostru, dar asta e partea a doua.
Fiind aproape de ora închiderii nu am vizitat decât două enoteci, La Fortezza şi Franci, de unde mi-am luat şi câteva sticluţe, pentru că aveau preţurile un pic mai bune.
Vinurile de Montalcino au fost apreciate şi recunoscute pe plan internaţional relativ târziu, în sec. XIX, când un localnic, Clemente Santi, a reuşit să izoleze o clonă a strugurelui local Sangiovese, Sangiovese Grosso, făcând din acesta un vin roşu, închis la culoare, pur 100%. Mai târziu, în 1888, nepotul său Ferruccio Biondi-Santi a relansat legendarul Brunello di Montalcino, învechindu-l în butoaie mari de lemn, înainte de a-l da spre consum. De atunci, numeroase premii şi medalii au fost câştigate de acest vin, atrăgând atenţia asupra acestui terroir, astfel încât, dacă în 1968, când zona a primit clasificarea DOC, erau doar 25 de producători iar în 1980 când s-a atribuit pentru prima dată în Italia clasificarea DOCG (Denumire de Origine Controlată şi Garantată) numărul lor deja se dublase, acum, în zilele noastre, sunt nu mai puţin de aproape 200 de producători. Unul dintre aceştia este în continuare Tenuta Biondi-Santi, de la care am reuşit să pun mâna pe un Rosso şi un Brunello di Montalcino din 2004, an clasificat cu 5 stele d.p.d.v. al calităţii producţiei de către asociaţia producătorilor din acea zonă. Un alt producător care mi-a atras atenţia este Ciacci Picolomini D’Aragona, pe a căror sticle este oferit un nr. de telefon şi o adresă de internet la care se poate verifica nonstop veridicitatea produsului (numărul sticlei, anul de producţie, caracteristicile vinului etc.) şi Tenuta La Togata, cu a căror vinuri făcusem deja cunoştinţă la expoziţia Gustul Italiei din noiembrie 2008 de la Bucureşti.Nu puteam să plec de acolo şi fără un Moscadello di Montalcino, un vin alb, licoros, de desert şi, bineînţeles, un Limoncello pentru soţia mea.
Am plecat de acolo cu regretul că nu am ajuns într-un anotimp mai potrivit, dar cu promisiunea făcută că am să revin într-o altă primăvară sau toamnă, la o plimbare cu bicicleta prin Toscana, atunci când această zonă pitorească se dezvăluie privitorului în toată splendoarea sa.
Aşadar, nu vă limitaţi la marile oraşe când mergeţi în Italia, ci mergeţi în Italia profundă şi gustaţi din plin la dolce vita, cu prosciuto crudo, parmezan şi bineînţeles un pahar de Brunello.

Bonus: poze cu vinuri scumpe ...



21 de comentarii:

Anonim spunea...

Frumos articol dar care-i legatura cu restaurantele Bacaului?

George OPRISAN spunea...

Merci de observatie, e din categoria evenimente diverse, vezi meniul din stanga jos. Profilul general al blogului ramane neschimbat.

George spunea...

Domnule Oprisan, imi permit sa va dau o mica sugestie. La indicii de evaluare ai locurilor pe care le vizitati, cred ca ar fi oportuna adaugarea unuia despre preturile practicate de restaurantele respective sau eventual despre raportul calitate/pret. Va multumesc.

George spunea...

Domnule Oprisan, imi permit sa va adresez o mica sugestie. La indicii calitativi pe care ii oferiti la fiecare locatie, cred ca ar fi oportuna adaugarea unuia referitor si la preturi sau eventual la raportul calitatea mancarii/pret. Va multumesc

Anonim spunea...

Despre vinurile Bacaului nu faceti un articol?Chiar daca au disparut multe vinarii cred ca Racaciuni sau Podu Turcului mai fac vinuri alese...

George OPRISAN spunea...

@ George
Multumesc pentru sugestie. Am sa o iau in calcul, sa vad sub ce forma.

Anonim spunea...

2500 euro o sticla cu vin???Da ce are domne?Oriciti bani ai avea nu cred ca poti plati atita pe un vin.Aberante...

George OPRISAN spunea...

Hmmm, atunci ce ai zice de o sticla de vin care poate costa 10.000 sau 20.000 de euro?
De ce poti gasi o masina cu 500 de euro, dar alta poate ajunge 1 mil si jumatate? ambele nu fac decat sa te duca din punctul A in B ...
Sau cum o bucata de panza pictata se poate vinde la o licitatie cu milioane de euro?
La 100 m viteza, toti alearga incredibil, dar doar primul e castigator, la o diferenta de doar cateva sutimi de secunda, insa aceasta diferenta face ca numele castigatorului sa fie cunoscut pe intreaga planeta, iar ceilalti raman pururi anonimi, desi performanta lor este foarte aproape.
In viata, excelenta vine din micile diferente.

Anonim spunea...

Sint si vinuri mai scumpe de 20000

Anonim spunea...

Adica au un gust asa de fantastic incit sa platesti de 10000-15000 de ori mai scump decit un vin obisnuit?Diferenta de gust e asa de EXTRAORDINARA incit sa scoti din buzunar asa mult? Cred mai degraba ca e vorba de snobism domnule Oprisan. Hristos a inviat!

George OPRISAN spunea...

atunci cum ti se pare sa dai 2 milioane de lei vechi pe o singura ceasca de cafea?
vezi:
http://www.gandul.info/magazin/190-ron-o-ceasca-de-cafea-din-excremente-de-pisica-indoneziana-cea-mai-scumpa-cafea-din-lume-se-vinde-si-in-romania-5825273

Anonim spunea...

Criza, criza, dar ultima postare tocmai din martie? Niciun restaurant nou in Bacau?

1Q spunea...

Mai mor oamenii:)))

Anonim spunea...

Ce se intimpla cu Domnul Oprisan?Stie careva?O fi fugit din tara...

George OPRISAN spunea...

HA HA! Pe asta n-am mai auzit-o ...
Sunt inca aici, in Bacau, dar cam fara spor la pix. Sunt cateva restaurante noi, le-am luat la ochi, asadar stati pe aproape :D

Anonim spunea...

Iti vind un pont;s-a deschis o pitzarie noua in "Aviatori".Deschisa de o fata draguta :-)

Anonim spunea...

Pe bune, Marius? :D

Anonim spunea...

Marius???

Anonim spunea...

Salut! Numele meu este Ionut si sunt reprezentat al unei firme de distributie de vinuri din Piatra Neamt,dealtfel cel mai mare distribuitor de vinuri din Moldova ca si diversitate.Detin o colectie impresionanta de vinuri atat din Europa cat si din Lumea Noua( Chile, Argentina, Africa de Sud, Australia, Noua Zeelanda).
Site-ul firmei este WWW.VINDOR.RO.
Scopul pentru care trimit acest comment este acela de a ne intalni pentru unele discutii in ceea ce priveste potentialul Bacaului in ceea ce priveste vinul de calilate...
Numarul meu de telefon este 0727 103 222 Sper sa luati in considerare mesajul meu. Multumesc!

Anonim spunea...

http://bucatariaminune.blogspot.com/

radiowhisper.com spunea...

Buna Seara!
Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper - un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta_whisper sau un e-mail, tot la asculta_whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

www.radiowhisper.com
Multumesc,
Cu stimă Vlad!

Bacăul de altădată ...