News: 13 apr. 2010

joi, 22 noiembrie 2007

Latin, Turnul Babel al gastronomiei

Coplesit de sentimentul ca politica noastra imi devine pe zi ce trece tot mai de neinteles, ca pana si limba in care ni se adreseaza specimenele politice de pe la noi incepe sa sune a chineza, eram cat pe ce, de atata lehamite, sa stau cuminte acasa si sa astept sa treaca ultimele zile din cea mai apatica si aproape nesesizabila campanie electorala de dupa ’90. Se joaca un fel de ping-pong agasant in care nu ai timp sa privesti cum zboara mingea de la unul la altul: iese playerul de la Cotroceni sa faca o zicere, hop! si chiriasul din Piata Victoriei sa i-o intoarca-n freza. La urma urmei nici nu mai retii care era chestiunea ci doar ca si-au spus-o, dom’le. Si astfel, prima manifestare civica de amploare a romanilor integrati, prima ocazie care ne da sansa sa aratam ca avem tot dreptul sa stam alaturi de Occident, este irosita si compromisa cu totala iresponsabilitate de gastile si bandele de politicieni. Pai sa nu-ti vina sa dai dreptate maretului carmaci? Ce ne mai trebuie politicieni? Ce ne mai trebuie Parlament? Hai, treaca-mearga, unu mai mic, acolo, dar unicameral si portocaliu, ca oricum se va face asa cum vrea interpretul jucator de la Vocea Poporului. Uite, ce bine a ajuns China cu un singur partid! Poate ca e timpul sa asimilam cultura Orientului mai degraba …
Va recomand sa incepem (dar mai ales sa ramanem) cu bucataria chinezeasca. Si unde in Bacau poti sa nimeresti mai bine decat la restaurantul Latin? Nu este un loc nou, ba chiar are deja notorietate in acest domeniu. Prima experienta culinara de acest gen am avut-o acum vreo 10-11 ani in urma in acest loc. Am decis astfel sa ma reintorc, plin de sperante, mai ales ca imi spusese finul meu ca este proaspat renovat.
Situat peste drum de Teatrul de Papusi, pe bulevardul Unirii, restaurantul are la parter o cafenea cocheta, deasemenea nou amenajata. Dupa parerea mea, este bine ca au renuntat la pub-ul ce functiona mai inainte acolo. Era neplacut sa treci printre mesele de la terasa pline de adolescenti cu gel in par, care ascultau manele de la telefoanele mobile. Dealtfel, acel spatiu a avut o istorie, sa-i zicem, zbuciumata, tinand cont ca acolo a functionat odata si un night club …
Noul look este bazat pe o nunta curajoasa de verzuliu ou de rata asortat cu decoratiuni din baghete de lemn lacuit si lampioane de hartie. Ai spune la prima vedere ca are un usor iz de salon asiatic, si chiar n-ai gresi daca este sa te iei dupa ceea ce l-a facut cunoscut in Bacau: mancarea chinezeasca. Surpriza apare odata cu lecturarea meniului unde poti gasi si multe alte preparate din bucataria franceza, italiana si romaneasca. Adica un fel de factotum de bucatarie. Inteleg, oarecum, intentia proprietarilor de a castiga clienti, oferindu-le o gama larga de produse. Dar se poate face diversitate si intr-un anumit domeniu, slava Domnului, sunt atatea retete disponibile in gastronomiile popoarelor, mai putin la eshimosi, dar cred ca si ei ar putea sa-ti gateasca soricul de foca in mai multe feluri. Dealtfel, din aceasta cauza, meniul este mai mult stufos, decat bogat. E de ajuns sa-ti inchipui atmosfera din bucatarie: daca este un singur bucatar, si acela e chinez, cum se descurca el cu subtilitatile si exigenta bucatariei franceze; daca or fi doi, ma indoiesc serios ca acestia ar putea coexista si lucra in acelasi spatiu. Bucatariile traditionale orientale si occidentale pur si simplu nu se pupa. Sunt guvernate de principii major diferite. Am sa ma refer doar la cea chineza, de aceasta data: dupa parerea mea, aceasta este intr-un fel precursoarea ideii de fast food, in sensul ca timpii de preparare sunt destul de redusi, iar alimentele sunt gatite la temperaturi mari si fara foarte multe prelucrari. Rareori se foloseste cuptorul, instrumentul de baza fiind tigaia adanca mare sau direct plita. Aceasta este si farmecul ei, in multe locuri prepararea se face direct sub ochii clientilor, la asa numitele mese teppan, unde se pune mai mult accent pe spectaculozitatea si virtuozitatea bucatarului si mai putin pe prezentare si aspect. De cate ori ati deslusit in mod clar ce se afla in bolul cu mancare chinezeasca? Ramane doar speranta ca bucatarul s-a abtinut in a adauga elemente prea exotice si miscatoare inca …Dar sa revenim: am ales ca antreu niste clatite cu somon fumee, acoperite cu un fel de sos alb bechamel si cascaval topit. Delicioase! Poate nu multi stiu, clatitele nu se fac doar cu dulceata. In Franta ele sunt servite si la inceput, nu numai la desert, si pot fi umplute cu somon, ton, cascaval sau alte tipuri de branzeturi.
Un mic minus referitor la prezentare: de obicei, la felurile cu sos alb, pe farfurie alba, se apeleaza la un mic truc de culoare, in sensul ca se presara pe deasupra de regula niste verdeata cruda sau cativa stropi de sos mai colorat.
Fara legatura directa cu acest fel, as depuncta si folosirea unor tacamuri nu prea noi si cam banale, dintr-acelea pe care le poti intalni pe la praznicele de la RMB.

La fel de gustoase s-au dovedit a fi si felurile urmatoare, comandate de asta data din lista cu mancare chinezeasca. Denumirea lor poate ar suna mai bine in limba originala, oricum diferenta este destul de mare intre asteptarile pricinuite de titlu si ceea ce ti se aduce in farfurie. De exemplu, rata crocanta si pui in cinci culori suna un pic cam straniu. E in genul traducerilor de nume amerindiene sau chiar asiatice, gen Roua-diminetilor-reci-de-toamna sau Vuietul-puternic-al-izvorului-de-munte.
Asadar, rata crocanta este prezentata sub forma unor feliute de carne cu aspect ce aminteste de pastrama, inconjurate pe circumferinta de un strat subtirel de grasime rumenita la foc mare, usor crocant. Servite cu o garnitura de orez cantonez, cat sunt fierbinti, sunt minunate. Daca apuca sa se raceasca, mai bine le lasati in farfurie …

Puiul in cinci culori este defapt piept de pui gatit impreuna cu legume in cinci culori (morcov, ardei rosu, ardei gras galben, frunze de ceapa verde si ciuperci chinezesti). Poate fi servit impreuna cu orez cu ou, si aromat cu cateva picaturi de sos de soia sau susan si otet chinezesc de orez. Daca vi se pare dulce puteti sa-l dregeti cu un pic de pasta picanta de tomate. Mancararuile chinezesti sunt destul de satioase. La noi se servesc in cantitati relativ mari (250 -300 g). Chiar ma intrebam cam cati chinezi s-ar satura dintr-o portie dintr-asta? Se poate bea o bere slab alcoolizata sau chiar un vin alb sec facut spritz.
Si acum desertul surpriza: inghetata prajita! Nu va alarmati, chiar asta si este: un gogoloi de inghetata invelit in aluat ca cel de gogosi. Inainte de a fi puse in ulei incins doar pana se rumeneste putin aluatul, acesta se lasa sa inghete bine in congelator, intr-o foita de celofan sau aluminiu. Rezultatul final va fi un contrast: fierbinte la exterior si rece cand ajungi la inghetata. Un fel de “dus scotian” nerecomandat celor care au dintii sensibili …
Si de aceasta data prezentarea a fost lasata in plan secund. Si doar cat era sa presari pe deasupra un pic de zahar pudra, iar in farfurie sa intinzi un sos de siocolata sau caramel si niste feliute de portocale sau mandarine. Desertul trebuie sa fie spectaculos, sa incheie apoteotic o masa buna. In multe locuri se apeleaza chiar si la artificii de genul celor care se pun in Bradul de Craciun.
Sa nu aveti asteptari prea mari de la tinerele ospatarite. In cazul nostru, ele erau mirate ca inca nu cerem nota dupa ce ne-au strans tot de pe masa, iar noi asteptam inca desertul comandat inca de la inceput.
Restaurantul Latin ramane un loc care merita vizitat, nefiind inca la nivelul la care ar putea sa ajunga. Daca sunteti nefumatori este posibil sa aveti o mare problema: salonul dedicat este defapt un separeu cu o singura masa de 8-10 mersoane, folosita de regula numai cu rezervare prealabila sau pentru protocoale discrete.
Nu veniti duminica pentru mancarea chinezeasca: bucatarul este liber, doar putine feluri sunt disponibile. In timpul saptamanii este recomandat sa sunati pentru rezervare, in intervalul orar 16-19 restaurantul fiind destul de aglomerat.

Atmosfera generala ***
Menu ***
Servire ***
Calitatea preparatelor ****
TOTAL ***

LATIN
b-dul Unirii, nr. 2, Bacau
rezervari la 0234.510.300

2 comentarii:

Anonim spunea...

incredibil!!!!!!!!!D-le specialist devii tot mai jalnic!Esti interesant pentru unii, dar devii tot mai plictisitor si se simte ca esti manipulat de saracie!Sper ca intelegi la ce ma refer!!!Din ce am citit am dedus ca esti doar un MANCAU...chiar nu stii cum arata un profiterol?ne spui noua ca intr-un loc in care bate vantul chiar gasesti preparate proaspete??Chiar a devenit restaurant un loc unde se serveste traditionalul BORS si carne care nici macar la gratar nu e facuta?ar fi bine daca ai fi mai obiectiv...

Anonim spunea...

aici nu se comenteaza ca ne bat tiganii.

Bacăul de altădată ...