News: 13 apr. 2010

joi, 7 februarie 2008

TAVERNA, ALIAS BISTRITA. SAU INVERS …

UPDATE, 20 iulie 2009: Maestrul bucatar Teodor Stoleru nu mai lucrează aici. S-a mutat la PRESIDENT.
___________________
Cu catva timp in urma, cineva din presa bacauana remarca plin de tristete si melancolie caderea in uitare sau disparitia vechilor restaurante ale orasului nostru. Generatii intregi au iesit pentru o bere Margineni si o chiftea de peste la Cateau Lesinata, Dinamo, Cascada, Bistrita etc. Eu, pentru ca eram prea mic in acea perioada, imi amintesc de ele doar ca locul de unde mai puteam cumpara o paine in plus, pe langa ratia de pe cartela. Cand eram norocosi de-a dreptul, puteam sa mai gasim si carne pe acolo. Vorbesc de negrii ani ’84-’89, dar mai inainte cica fusese si mai bine. Pentru nostalgici recomand un articol aparut in Ziarul de Bacau pe care il puteti citi aici.

De ce am facut acest mic intro? Pentru ca restaurantul de care am sa va vorbesc acum are de a face cu acest trecut si prin loc si prin nume si prin oamenii de acolo. Desi nu mai este extrem de vizibil ca in trecut, desi este situat cu un nivel mai jos, desi atmosfera actuala are prea putin in comun cu ceea ce a fost, Restaurantul TAVERNA este Restaurantul BISTRITA! Cum ar veni, Bistrita a murit! Traiasca Taverna!
Pentru a da de el, trebuie sa intrati prin gangul de langa hotelul Bistrita si imediat sa faceti stanga. Sa nu va lasati intimidati de obscuritatea aparenta a locului, treceti prin terasa si coborati la subsol pe scari. Din august 2007, subsolul (beciurile) hotelului au fost renovate si amenajate sub forma unui restaurant. Desi foarte spatios, in el putand lua masa simultan mai bine de 150 de persoane, cele doua randuri de coloane groase de sustinere amplasate de-a lungul sau, pe mijloc, pot sa-ti dea un sentiment de frustrare volumetrica. Mai mult, lipsa ferestrelor, insuficient suplinita de niste decoruri sugestive pentru aceste elemente, pot afecta pe cei cu un oarecare grad de claustrofobie.
Denumirea de taverna data locului s-ar potrivi doar cu lemnul brut folosit si expus mai peste tot: scaune, mese, stalpi, tavan. Deasemenea si panza valurita de deasupra, specifica umbrarelor mai ales intalnite in satele grecesti. Defapt, cuvantul taverna, la origini, desemneaza un mic restaurant grecesc, el fiind preluat mai peste tot de restaurantele din lume care pastreaza un anumit aspect arhaic, medieval.
O mare surpriza pentru mine a fost sa aflu ca la bucatarie este rezident Maestrul bucatar Teodor Stoleru, un foarte cunoscut specialist in ale gastronomiei de nivel chiar international. Daca nu il zaream eu, plecam de acolo si nu aflam de el. A lucrat pe la aproape toate restaurantele din Bacau, ultima data la Decebal, unde l-a avut ucenic chiar pe patronul hotelului, Cezar Ivanof (am vazut odata niste poze foarte interesante). Cu foarte multe premii obtinute la concursuri din tara si din afara ei, cu contributii inventive la noi retete, Teodor Stoleru pare a fi mai mult apreciat prin alte parti decat la el acasa, in Bacau. Si spun asta pentru ca nici macar restaurantul unde el este si sef de unitate nu isi face reclama cu acest lucru foarte important pentru clientela. In strainatate, sa ai in bucatarie un maestru premiat si recunoscut, poate fi mai important decat locatia sau amplasarea in sine. El este platit regeste si din cuvantul lui nici macar patronul restaurantului nu iese. Cel mai renumit bucatar din lume, evident un francez, este Paul Bocuse (renumit pentru supa de trufe negre) care are la Lyon restaurantul sau personal, devenit templu pentru gurmanzii din toata lumea. Teodor Stoleru este sef de sala. Si va organizeaza nunta sau botezul cu meniuri de 85 de lei de persoana …
Acum sa nu va asteptati totusi sa gasiti prin meniu doar noi inventii culinare. Eu am comandat ca antreu o supa crema de legume cu crutoane din paine prajita. Bucuros de faptul ca, in sfarsit, am descoperit un restaurant care are si asemenea lucruri disponibile (boala veche – lipsa supelor), m-am si aruncat asupra ei mai ales ca mirosul care o preceda ma hipnotizase deja. Mare greseala! M-am retras brusc cu limba arsa: era fierbinte, aproape oparita. In acest moment, toata experienta mea senzoriala gustativa a fost compromisa. La foamea instalata in mine de o bucata buna de timp, cu nasul asaltat de aromele imbietoare din farfurie, cu ochii in lacrimi si gura incinsa stateam si ma minunam de fatalitatea care tocmai ma lovise. Din ceea ce mi-a mai ramas functionabil in materie de gust va pot spune ca, probabil, avea un gust foarte-foarte bun. A fost un flash-back in perioada cand fetitele mele erau foarte mici si le hraneam doar cu creme din legume si fructe pasate, din care mai gustam si eu ca sa ma asigur ca nu sunt fierbinti !!! Merita pe deplin sa incercati aceasta supa, nu va va parea rau.
Felul principal, pieptul de pui Monterey cu somon fumee si cu garnitura de cartofi gratinati, a fost dovada maiestriei de care poate fi in stare bucatarul casei. Sub o forma clasica de carppacio, erau asezate pe un pat de piept de pui facut la grill doua jumatati de rosii coapte si bucatele de somon fumee acoperite de feliute de bacon prajit si cascaval topit, probabil Monterey (desi nu prea am vazut in comert pe la noi asa ceva). Totul era stropit cu un sos de soia si presarat cu boabe de piper negru. Impreuna cu cartofii gratinati in forme cilindrice, foarte bine facuti si ei, a fost probabil unul dintre cele mai elaborate mancaruri servite de mine pana acum. Buchetul gustativ a fost realizat de aceasta data nu din combinatia curajosa de gusturi opozabile (sarat-dulce), ci din diferitele arome de carne: pui, porc, peste.
Vinul acompaniant a fost un Muscat Ottonel demisec, Conu’ Alecu de Murfatlar.
Cu desertul insa a fost alta poveste. Am ales o inghetata care se intitula pompos Coupe Jack. Daca nu s-ar fi folosit inghetata ordinara din Metro, poate ar mai fi fost o alta poveste. Dar asa, nici macar bucatelele de portocala si picatura de vodca presarate pe deasupra nu au mai putut sa salveze nimic. Drept pentru care am refuzat-o dar am platit-o pentru ca nu m-am informat din timp de la ospatar despre ce e vorba. De aceea este foarte important sa aveti o buna comunicare cu ospatarul, care va poate da informatii foarte pretioase. Am aflat cu aceasta ocazie ca aceasta este o boala comuna multor restaurante de la noi. Asa ca daca va hotarati sa comandati la desert inghetata, asigurati-va ca este facuta in restaurant si nu cumparata din Metro. Altfel o sa va para rau … Am salvat totusi momentul cu niste clatite cu branza dulce si smantana foarte bune.
Pentru incheiere am comandat un 50 ml de Triplu Sec, un lichior foarte dulce, facut din coji de portocale puse la macerat in alcool, si care poate fi la culoare usor galbui sau total transparent, cum a fost in cazul meu. Lichiorul acesta a fost inventat in Franta, de unde ii vine oarecum si denumirea, triplu sec insemnand de fapt distilat de trei ori si nu ca la vinuri unde sec indica lipsa zaharului. Se poate servi ca atare, cu sau fara adaos de apa plata (are totusi 40 de grade), sau ca baza in anumite cockteil-uri.
In cocluzie, daca mergeti la acest restaurant, nu va feriti sa comandati feluri de mancare cu nume mai deosebite, pentru ca, nu uitati, la bucatarie se afla omul pregatit sa le prepare asa cum trebuie. Totusi, cereti informatii suficiente de la ospatar. In primul rand intrebati-l daca Teodor Stoleru e la servici …

Atmosfera generala ***
Menu ****
Servire ***
Calitatea preparatelor *****
TOTAL ****

TAVERNA
Str. Luminii nr. 3, Bacau
rezervari la 0234.547.031

20 de comentarii:

Anonim spunea...

Cred ca ai fost un pic cam ingaduitor cu punctajul.Parerea mea.

Anonim spunea...

Nu stiu,intreb doar...La un asemenea meniu nu ar fi mers mai bine un vin rosu sec?Eu asa ceva as fi baut.Poate cineva sa ma lamureasca ce se serveste la ce? :-)

Anonim spunea...

Referitor la punctajul acordat, recunosc ca e un pic peste rangul sau, dar am luat in consideratie prezenta la bucatarie a unui maestru bucatar. La urma urmei, ideea de restaurant are mai multa legatura cu praparatele culinare decat cu locatia si/sau amenajarea, iar aici chiar ca poti fi sigur ca primesti mai mult decat o bucata de carne pusa pe grill ... E ca si un semnal pentru celelalte restaurante ca sa-si angajeze bucatari adevarati, si nu toate bunicile de prin cantinele de spital sau liceu.
Vinul alb se serveste la peste, carne de pasare si la desert, iar cel rosu la carnea de vita si la vanat. Asta, ca regula generala. In particular, recomand pe fiecare sa serveasca exact ce vin ii place, ca inca nu-i dat nici un decret basescian pe tema asta, asa ca macar putem manca si bea ce ne place. A mai fost unul care spunea la popor ce sa manance si cat, iar poporul l-a servit cu plumb in creier. Aviz amatorilor de dictatura ...

Anonim spunea...

Regulile trebuie cunoscute si obligatoriu folosite atunci cand anturajul impune. Stiu un om de afaceri bacauan care a ratat o afacere de milioane de euro doar pentru ca la cina de afaceri a comandat mujdei de usturoi. In rest, sunt de acord ca e normal ca fiecare sa consume ce-i place. Dar eticheta trebuie cunoscuta si respectata, la nevoie

Anonim spunea...

Intrebarea mea este adresata in special pentru George Oprisan dar si pentru oricine poate sa-mi raspunda.Am avut ocazia sa iau masa la multe restaurante "din afara"si am constatat ca gratarul de vita este f.moale comparativ cu ce se serveste aici;este rasa,anumite parti poate,modul de preparare?De ce la noi nu e asa si daca stie cineva in oras un restaurant sa-mi satisfaca pretentia.

Anonim spunea...

Multumesc pentru raspuns.

Anonim spunea...

Cam slabe sansele sa gasesti in Romania carne de vita buna ......buna insemnand MESTECABILA ca sa citez o descriere din alt restaurant:)).....este adevarat ...nu avem carne de vita buna . Sa folosit la deschiderea unui restaurant carne de calitate (nu doresc sa spun numele) ......dar nu era profitabil.....s-a facut imaginea si a inceput profitul.Rezolvarea la intrebarea dumneavoastra este simpla ....mergeti la metro si cumparati-va un antricot de brazilia ....va costa ceva banuti dar merita toti banii .....alta aroma ...alta textura .....frageda . Cea mai renumita carne de vita este cea de Argentina .Toate cele bune

si o mica intrebare pentru Georgica .......

Daca ar fi sa ma angajez ca bucatar ......unde credeti ca ar fi cel mai meserias bucatar in Bacau???

Anonim spunea...

Scuze, nu prea am inteles intrebarea. Daca ma intrebi unde ai putea sa te angajezi ca bucatar (presupunand ca esti unul bun) raspunsul ar fi simplu: cam toate restaurantele prezentate aici sufera pe tema asta, in afara de unul sau doua. Peste 80% dintre ele au bucatarese formate in secolul trecut. Asa ca este destul loc pentru bucatari tineri si profesionisti.
Daca ma intrebi care este cel mai meserias bucatar din Bacau, nu as putea sa-ti dau un raspuns corect. Din vizitele pe care le fac nu pot sa deduc maiestria bucatarului decat in foarte mica masura. Ca sa poti aprecia unul, trebuie sa-l vezi la munca, pregatind cel putin 3 feluri diferite de mancare. Ceea ce fac eu este un review asupra restaurantelor, ca suma a serviciilor oferite. Totusi, dupa faima si recunoastere oficiala, Teodor Stoleru de la Taverna, ar putea fi considerat ca cel mai bun bucatar al Bacaului. Deocamdata.

Anonim spunea...

as dori adresa dumneavoastra de mail

Anonim spunea...

george_oprisan@yahoo.com

Anonim spunea...

buna ziua !

imi place la nebunie blogul dvstra !

as dori si eu sa stiu cam ce preturi sunt acolo

BaIaT_FiNuTz spunea...

Mult Stimate Domn,


Maestrul in arta culinara Dorel Stoleru are placerea de a va informa ca incepand de astazi 10 iulie 2008 in restaurantul TAVERNA din Bacau figureaza delicioasa si gustoasa supa cu galuste de casa.
Va Asteptam cu placere sa o gustati si sa o savurati.
Cu multe salutari gastronomice va saluta maestrul in arta culinara Dorel Stoleru.

Anonim spunea...

Nea Dorelele, am fost la matale si am servit multprealaudata supa cu galuste de casa. Un singur cuvant, ca sa fiu bland: banal.
De ce nu promovezi asa ciolanul cu fasole pe care te-am auzit ca ai pus pariu ca dai zece gratis daca gasim unul mai bun? of-of, mai-mai ...

Anonim spunea...

"Maestru in arta culinara"-----cand aud acest termen ma gandesc la niste betonisti obositi de prin 76. Eu sunt un tanar bucatar care a trecut prin cateva restaurante din bacau .....am trecut pentru ca am fost dezgustat de capacitatile bucatarilor sefi. Am auzit cate ceva despre dumneavoastra si tare as fi curius sa-mi fac si eu o parere de cat de MAESTRU in arta culinara sunteti dumneavoastra.

dani spunea...

voi chiar credeti tot ce spune unu care habar nu are despre deschiderea,intretinerea si tinertea unui restaurant deschis.da chiar in bacau asta nu se poa manca deloc ce dracu?dak are pofte speciale sa se duk la mama lui aksa sa ii prepare tochitura taraneasca si ce ii mai place lui nu sa mai fak figuri de aiurea k nu ii place una sau alta k nu e mare sef bucatar de acu

Anonim spunea...

tocmai ati avut nesansa, din pacate, sa vedeti cum gandesc unii dintre cei care detin sau conduc restaurantele Bacaului.
chiar asa, cine s-ar fi gandit sa se duca la un restaurant pentru o pofta speciala? probabil 100% din clienti?

Anonim spunea...

Domnule Dani .....

Dar daca am habar , dar daca chiar stiu bucatarie , dar daca sunt constient de toate aspectele de managementul resurselor umane si managementul acestui domeniu de afacere . Tocmai ati facut publica incapacitatea dumneavoastra de face sa ruleze in parametri normali acest gen de afacere .......... Afacerea dumneavoastra este o Dacie condusa de o blonda . Nu am ganduri ofensive .......este doar cruda realitate de lipsa de respect de care avem parte , noi CLIENTII SI ANGAJATII dumneavoastra . Cunosc cativa bucatari foarte buni din bacau ...toti aceasi vorba NU SE POATE ,PREEA MULTA PROSTIE AICI.....PLECAM DIN TARA SAU NU LUCRAM IN ASA CONDITII

Anonim spunea...

A propos .....dumnule Dani .....aveti vreo legatura cu Tariceanu? De-mi puneti pumnul in gura si imi ordonati ce sa mananc!!! Sunt sigur ca este inghesuiala in acest restaurant......sau poate ca restaurantul se adreseaza la o clientela cu mult mai presus de cunostintele mele .

Anonim spunea...

Ambele mesaje de mai sus sunt ale mele

Anonim spunea...

daca aia sunt cartofi gratinati eu ma impusc cu satarul( cititi RETETA la cartofi gratinati )
sunt mai degraba crochete de cartofi congelate, cumparate cred din comert si gatite in friteuza sau la tigaie in baie de ulei

Bacăul de altădată ...