News: 13 apr. 2010

luni, 24 noiembrie 2008

DESPRE

Acest demers eseistic pe teme gastronomice are misiunea declarata de a aduce in atentia dumneavoastra pofta de viata buna, si ma refer aici la partea gustoasa a ei. Pe marginea experientelor culinare traite de mine prin restaurantele noi ale Bacaului, voi incerca sa reaprind interesul pentru mersul la restaurant si redescoperirea acestuia ca spatiu de socializare, desfatare a simturilor, si petrecere a timpului liber. Aceste locuri trebuie sa recapete stralucirea de odinioara, pierduta odata cu aparitia restaurantelor de tip cantina, cu meniu fix, dedicate omului de tip nou, proletar. Dupa parerea mea, nu-si merita numele de restaurant localurile care traiesc doar (si) pentru nunti, cele cu gratar sfaraind langa usa de intrare sau localurile unde indiferent de ce e prezentat in menu, singurele feluri vesnic disponibile sunt ciorba de burta si micii cu cartofi prajiti. Si, credeti-ma, astfel de locuri mai pot fi gasite prin orasul nostru, inca ...
Din fericire, in ultimii ani, au inceput sa apara in Bacau unele restaurante noi, concepute cu mult gust, care merita sa fie apreciate pentru curajul de a incerca sa contureze o alternativa la cele prezentate mai sus. Restaurante care au renuntat din start la compromisul veniturilor obtinute lejer din nunti, care aduc retete noi si interesante in menu, si care ofera o atmosfera relaxata si calda celor ce vor sa evadeze din spatiul casnic.
Ma simt dator ca, prin randurile mele, sa le fiu alaturi, asigurandu-i de toata atentia mea, dar imi rezerv dreptul de a critica intr-un demers constructiv, aspectele mai putin placute din activitatea lor. Trebuie sa precizez ca nu imi arog cunostinte profesionale de specialitate si ca toate parerile exprimate aici sunt personale si subiective din punctul de vedere al unui client obisnuit, doar cu mai multa experienta ...

Toate ideile postate pe acest blog, in virtutea dreptului liber la exprimare, reprezinta opiniile autorului si nu pot fi considerate, in nici un caz, drept recomandari de actiune. Fiecare isi asuma intreaga responsabilitate pentru deciziile proprii de actiune!


George OPRIŞAN

george_oprisan@yahoo.com

0744.775.772

16 comentarii:

Anonim spunea...

D-nule Orisan ,
In primul rand cand incepeti sa scriti un articol ar trebui sa amintiti care este specializarea d-voastra unde v-ati facut studiile ca sa puteti analiza un restaurant . Nu cred ca o persoana fara cel mai mic curs in domeniu sa isi poata da cu parerea .Si cand mergeti intr-un restaurant fara sa va prezentati sau sa faceti poze fara sa anuntati ar trebui totusi sa aveti acceptul patronului .Cred ca mai aveti multe de invatat in acest domeniu
O clasificare in adevaratul sens al cuvantului se face de cineva in masura sa dea strle unui restaurant

Anonim spunea...

Analizele facute de D-nul Oprisan in privinta unor restaurante la care a servit masa si ospatarul a dat comanda la bucatarie cu "dedicatie" sant de doi lei.

CORNEL spunea...

Noi(ma refer in primul rand la persoana mea, dar sunt sigur ca si ceilalti imi impartasesc punctul de vedere), proprietarii de restaurante, avem dupa cum se stie o mare problema cu personalul. In primul rand cu totala lipsa de competenta a celor mai multi dintre ei, cat si a lipsei de seriozitate, tot asa a celor mai multi dintre ei. Din cauza acestei crize de personal suntem nevoiti sa angajam tot felul de neispraviti, pentru ca nu avem de unde sa ne informam despre persoana lor. Spun ca au experienta dar de multe ori habar nu au care-i diferenta dintre o ceapa si o ridiche, sau incep sa te fure din prima zi si sa distruga colectivul pe care ti l-ai format cu greu. Dupa ce iti tocesti creierii si nervii, pana sa iti dai seama ce fel de om ai angajat, sau dupa ce l-ai prins ca fura si ai banuit o gramada de timp pe toata lumea, il dai afara si ce sa vezi: el a doua zi e angajat in alta parte si-ti rade in nas, angajat la atcineva care la randul lui habar nu are pe cine baga in afacerea lui, care in vremurile astea depinde de fiecare client. Eu propun sa inceapa fiecare (asta cu conditia sa ne sprijine si D-nul Oprisan cu acest site, pe care-l acceseaza mai toti patronii sau administratorii de restaurante), sa numeasca persoanele foste angajate, care le-au creeat probleme de-a lungul timpului si sa povesteasca si ce anume a facut angajatul in cauza, pentru ca noi ceilalti sa fim preveniti si chiar daca alegem sa-i angajam, macar sa stim la ce ne putem astepta din partea lor. Noi ieri am prins un pizzer cum pleca acasa cu somon sustras din frigidere, si acesta nici macar nu a asteptat sa fie dat afara si s-a dus si s-a angajat imediat in alta parte. Nu stiu unde anume, dar ce stiu sigur e ca acesta va fura si din acel loc si sigur nu va avea acelsi ghinion sa fie prins asa repede ca aici. Pe angajati ii protejeaza ITM-ul, pe noi cine ne protejeaza, mai ales acum cand dupa noua lege, incepand cu februarie, trebuie sa faci formele de angajare chiar inainte ca persoana respectiva sa vina la munca?

George OPRISAN spunea...

Cornel, asta e o idee foarte buna. Am sa ma gandesc sa vad sub ce forma o putem pune pe blog. Vorbim vineri la tine, la KARAOKE :)

CORNEL spunea...

Super... E un inceput

1Q spunea...

Buna idea . Dar ce parere aveti de angajatorii care trag tepe?? Aia care tin in proba 2 saptamani un angajat si apoi se face ca ploua sau ii da banii asa ca formalitate?? Eu inca nu am avut asa neplaceri .....dar mi sa spus in fata indirect ca sunt un sclav pentru el ......eu si toti angajatii. Ar trebui facuta o rubrica si pentru toti angajatorii aroganti si care trateaza total inadecvat personalul.

George OPRISAN spunea...

1Q-le, n-am nik impotriva. E corect sa stim ce hram poarta si angajatii, dar si patronii. Voi gasi o forma in care sa dezbatem aceste lucruri, insa e destul de dificil, pt. ca trebuie sa gasesc modalitatea in care trebuie sa ma descarc de raspunderea oricarei opinii formulate, sunt sigur ca se vor aprinde spiritele ...

1Q spunea...

Mda....aici aveti dreptate ....cine stie, poate gasim o idee in care sa va puteti exonera de aceste raspunderi . Plus ca mai este si problema unor vorbe aruncate in vant doar asa de dragul de a face rau cuiva sau afirmatii plauzibile. Oricum este un lucru foarte delicat deoarece se incalca anumite drepturi priviate ale unor oameni . Sunt situatii si situatii in care din doua oi negre avem de ales sau trebuie sa punem in balanta anumite parti rele si anumite parti bune ......de exemplu un salar bun dar un tratament aberant al patronatului

2Q spunea...

"I"Q-ule...! tie iti place vrajeala multa... Ca esti un baiat inteligent, fara discutie... insa eu personal ma indoiesc ca tu esti bucatar. Si am curaj sa pariez ca nici macar nu lucrezi in domeniu... In schimb umbli prin restaurante, banuiesc ca la masa daca nu cu treaba, adica sa fii vreun furnizor ceva... Esti bine intentionat, nimic de zis, insa tu nu ai contact direct cu realitatea din bucatarii, asta-i clar...poti sa spui ce vrei. Nu vreau sa te jignesc, esti un baiat bine crescut, documentat, dupa cum am mai spus, inteligent...peste medie si ce e mai important, pari pasionat de arta asta a bucatariei.
Oamenii pleaca de la locul de munca, si daca ai vreo zi proasta si nu le spui "Buna dimineata", iar pe aia sub 35 de ani nu-i intereseaza nici macar daca au carte de munca..., iar tu imi spui mie ca ti-a zis seful tau ca esti sclav si ca ai mai ramas la munca..., tie care ai replica la orice... Ma faci sa rad...chiar zambesc omule. Hai sa iti spun eu cum sta treaba cu proba si cu alea doua saptamani, ca vad ca tu numai ai auzit barfe... Imagineaza-ti ca tu esti patron, ca ai avut si tu un vis in viata ta, sa-ti faci afacerea ta proprie...un restaurant, ca la aia te pricepi cel mai bine...sa faci mancare. Si totul ti se pare asa de usor incat faci rost de bani si te apuci de treaba. Treci peste nebuniile cu autorizarile, cu spagile la toate ghiseele, cu taxele pentru orice, cu tot felul de constructori imbecili, si dupa luni intregi de munca, chiar ani in care induri orice numai cu gandul ca o sa termini odata cu nebunia asta si ai sa te apuci in sfarsit de bucatarie si ce-i mai important...de trait de pe urma ei, adica sa platesti rata la banca si sa mai ramai si tu cu ceva, dai drumul la treaba. Acuma hai sa sarim peste timp si imagineaza-te dupa doi ani, timp in care te-ai luptat cu DSV-ul, cu DSP-ul, cu ITM-ul, cu OPC-ul, cu IPJ-ul, cu OCR-ul, cu Garda Financiara, Politia economica, cu Primaria, cu vecinii si abia la urma cu clientii, ai sa vezi ca de fapt mai toata energia ti-ai consumat-o cu angajatii. Tot entuziasmul tau de fata mare s-a dus dracului in fata acestei maaaaari probleme. Si dupa ce au trecut anii astia si te-ai epuizat, dupa ce ti-ai neglijat familia si prietenii, ca a trebuit sa stai 15-16 ore zilnic la munca, dupa ce ai cheltuit o gramada de bani cu anunturi in ziare ca angajezi oameni cu experienta, dupa ce raspunzi la sute de telefoane de la toate panaramile care te pun sa repeti de 5 ori numele restaurantului si dupa ce reusesti sa chemi abia vreo 2-3 in proba, ai sa accepti si unul care nu prea stie el multe dar promite... Si uite asa, dupa ce te chinui cu el doua saptamani ca nu stia nici sa faca doua ochiuri moi, iti strica o gramada de mancare cand ai curaj sa-l lasi singur, iti alunga o gramada de clienti pt. ca le-a sarat mancarea prea tare sau a scapat farfuria jos si pana sa faci alta mancare pleaca oamenii injurand, dupa ce a imbarligat in stanga si in dreapta printre oamenii vechi ca in alte locuri e mai bine, se plateste cu cine stie ce sume si au taxi la scara, te pomenesti ca deodata nu mai vine omul la munca si te lasa cu tura descoperita chiar in ziua cand ai 2 petreceri. Ei "I"Q-ule, ce spui tu atunci cand iti transmite omul prin ceilalti ca el nu mai poate veni la munca ca si-a gasit in alta parte, dar ca ar vrea sa stie cand poate sa vina sa-si ia banii pe "ce a muncit"? Sincer...
Daca ai sa ai vreodata vre-un chiosc si vreun angajat, ai sa stii raspunsul... Pana atuncea crede-ma pe mine, omul bun si cu caracter nu se poate rasplati indeajuns cu nici o suma, asa e de rar, iar pe ala n-ai sa-l alungi niciodata. Ala la care renunti sau care pleaca singur dupa 2 saptamani nici nu merita mare lucru. Pe tine cine te plateste ca ti-ai pierdut timpul si ti-ai tocat sanatatea cu el? Asa sta treaba...

1Q spunea...

1

Va multumesc pentru un asemenea raspuns:)))

2

Sa-mi dati o cafea pentru drepturile de autor .....(atat merit pentru acel Q)

3

Va multumesc pentru aprecierea persoanala si sincer ma duce capul indeajuns in cat sa nu-mi doresc ca nivel din bucatarie, NICI MACAR SA AJUNG BUCATAR SEF. Doresc sa fiu putin sub nivelul lui.

Mereu am afirmat ca sunt un puiet de om care a deschis putin ochii in acest domeniu de afacere si sincer si am mai spuso de mai multe ori .....daca as avea toti banii din lume as deschide un restaurant gen VIVA. Telul meu de viitor este sa am o viata frumoasa .....nu sa fiu martirul unui restaurant ... sa dorm pe facturi .....sa ma sune o vaca la ora 12 ca nu i-am platit chiria si sa-mi trimita mesaje distribuitorii si ....etc.

Ma bucura faptul ca dumneavoastra ati postat un asemenea comentariu deoarece sunt foarte multi angajati care pur si simplu nu stiu sau nu-i duce capul sa vada anumite aspecte ale acestei afaceri . Ei nu inteleg ca daca nu fac vanzare sau daca nu diminueaza pierderile SHEFU nu are de unde sa le dea SALARU.

La situatia mea cu sclavia ....pot spune ca produceam aprox 30 mil pe luna dar conditiile impuse de patroana sfidau orice logica si existau cateva situatii de efectiv te blocai si te umilea prin imbecilitatea ei . In cazul meu au mai fost impuse cateva reguli total idioate ....cateva schimburi de opinii si am plecat 5 angajati. Daca eram doar eu acela cu probleme la cap ....poate ca imi dadeam demisia doar eu ...dar odata ce au plecat 5 va asigur ca exista si acesti patroni total limitati de cunostinte in anumite afaceri ....de aia dau si faliment in clipa actuala ...se mai tin de un fir de ata.
Eu unul cred ca prin mesajul dumneavoastra ati putea exonera pe domnul Oprisan de raspunderea fata de acele persoane care si-ar putea regasi numele la capitolul Oi Negre ale Bacaului.

1Q spunea...

Si a propos , Pariurile nu sunt bune.

1Q spunea...

Acest subiect a ramas deschis?? Cum va ramane cu angajatii problema din Bacau??

George OPRISAN spunea...

Am mai discutat aceasta problema si cu altii si am ajuns la concluzia ca cel mia bine ar fi sa nu se mai accepte la angajare fara scrisoare de recomandare de la ultimul loc de munca. Asta ar rezolva tare multe ...

1Q spunea...

O solutie buna ......pacat ca nu suntem destul de civilizati pentru asa ceva .

Anonim spunea...

pe bucataru carmil il cunoasteti??? va rog spuneti mi parerea! dvs conteaza

Dorina (MegaBacau) spunea...

In ciuda parerilor exprimate de catre unii cititori, suntem de parere ca George Oprisan face un demers laudabil pentru Bacau, un fel de Butunoiu si al sau Restrograf pentru capitala, din postura simplului cetatean, beneficiar al unor servicii de alimentatie publica. In acest fel, si simplul consumator isi poate forma o parere generala despre ambianta, serviciile, personalul si specificul restaurantelor din Bacau.

Nu au nicio importanta studiile, demersul jurnalistic fiind suficient pentru a ilustra o situatie obiectiva, fara a intra in detalii profunde legate de ''cultura gastronomica''.

Felicitari!

Bacăul de altădată ...