News: 13 apr. 2010

luni, 28 ianuarie 2008

BISTRO PRIMERA, PAPA BUN SI MULT

UPDATE, 20 iulie 2009: Pe aceeaşi locaţie s-a deschis încă un bar SUBWAY.

UPDATE, 11 martie 2009: Restaurantul a fost închis. Unii spun că temporar. Cert e că în prezent acolo au loc lucrări de renovare şi că atunci când acestea vor fi gata, tot un restaurant va fi. Cică s-ar fi schimbat şi patronatul. Rămâne să vedem ce va fi, informaţiile le veţi găsi aici.

Dupa o pauza pricinuita de anumite probleme personale care nu mi-au mai lasat timp si pentru restaurante, revin acum cu un loc in care vroiam sa ajung de mai demult. La intersectia strazilor Razboieni cu Vasile Alecsandri, pe colt, este parca dintotdeauna o cladire solida ca o fortareata care, pana acum un an si ceva, arata foarte rau si neingrijit. Am remarcat insa, trecand de cateva ori prin zona, ca acolo a rasarit un nou restaurant, iar cladirea boiereasca veche a fost restaurata cu multa atentie si pricepere. Contraforturile laterale impun prestanta si dau o distinctie nobila, aristocratica intregii constructii. Intr-un fel nici nu mai conteaza in a cui propietate a fost sau este in prezent aceasta vila, atat timp cat ea este deschisa publicului care poate admira astfel stilul arhitectonic al Bacaului din perioada interbelica. Dealfel, observ ca este de bon ton sa-ti tragi restaurant in cladire veche si revendicata (vezi Vila Tosca, Casa Alba). As adauga si preferabil fata de varianta in care putinele ramase cladiri vechi din oras se zbat sa reziste fie in degradare si uitare, fie sub povara unor chiriasi care, cateodata, au gasit de cuviinta sa introduca in spatiu si patrupedele ierbivore din dotare.

Intr-un oras ca al nostru, cum putine din tara au mai fost atata de lovite de sistematizarea comunista si sufocate de betonul bloacelor, este important sa regasim si sa protejam identitatea data de aceste cladiri vechi care au apartinut indeosebi marilor negustori bacauani de la inceputul secolului trecut.
Revenind insa la specificul relatarilor mele as vrea sa notific buna inspiratie pe care a avut-o proprietarul cand a dat si un nume acestui local: BISTRO PRIM
ERA. Si are mare dreptate pentru ca, intr-adevar, este primul bistro din oras, atat ca denumire cat si ca functionare. Adica un loc unde, de regula, mananci pe saturate, iar preparatele sunt simple dar bine facute si fara sofisticari inutile, la preturi nici prea-prea nici foarte-foarte. Bistrourile sunt foarte intalnite in Franta si sunt locuri de servit masa de zi cu zi, asa cum sunt pub-urile pentru nordici. Nu ai sa intalnesti in ele ultimele creatii in materie de gastronomie, dar vei fi servit promt, respectuos si cu mancare gustoasa si relativ convenabila. Ca denumire, se pare ca acest cuvant provine din rusescul "bistro" dar care semnifica “repede”, folosit de cazacii ajunsi la Paris si care, astfel, manau sofisticatii ospatari parizieni sa le aduca mai repede mancarea si bautura. Sau poate ca in ordine inversa, mai degraba …
La parter functioneaza un bar, dar si o terasa pe timp de vara, iar la etaj sunt vreo 4 incaperi separate unde puteti servi masa. Un minus ar fi ca “salonul” rezervat
pentru nefumatori este doar o mica incapere pentru o masa de 4 (patru!) persoane. Atmosfera este calda, primitoare si nesofisticata. Apropo de terasa, sper ca pentru acest sezon sa se gaseasca o alta solutie decat umbrelele publicitare tipatoare si derizorii plus mesele si scaunele din plastic ieftin folosite in vara 2007 si care se potriveau ca nuca in perete cu aspectul aristocratic al cladirii.
Nu veti gasi nimic spectaculos in meniu; preparatele sunt comune,
cunoscute in general publicului nepretentios. Asta nu inseamna nicidecum un minus ci mai degraba ca localul este consecvent onest cu clientul, vis-à-vis de rangul sau, neincercand sa-l prosteasca cu cine stie ce denumiri stranii si exotice. Insa, din ceea ce am vazut eu, mancarea este foarte gustoasa si suficienta.

Am deschis micul meu festin cu niste paste carbonara pe post de aperitiv, desi unii (cum sunt de exemplu italienii care au antipasta) ar putea sa le considere cu multa usurinta ca fiind chiar un fel principal. La foamea cu care m-am prezentat la locatie, cred ca si un bou la rotisor, tot aperitiv l-as fi numit.
Mi-am pregatit digestia cu un 50 de rom alb Havana Club Anejo Blanco. Diferenta fata de romul obisnuit (obtinut frin fermentarea trestiei de zahar) esta filtrarea supli
mentara a acestuia prin carbune. Totusi va recomand sa faceti acest lucru la finalul mesei, atunci cand gentlemanii se retrag la o tigara buna de foi si un brandy (cognac sau rom), acompaniate de o discutie savuroasa despre politica adevarata. Mie imi mai sunt permise astfel de scapari pentru ca nu sunt inca in posesia unui astfel de titlu de noblete. Si nici politica adevarata pe care s-o pot discuta …
Dupa cum vedeti, portia de carbonara nu are o prezentare deosebita, dar nici nu pot spune ca s-ar fi putut face mai mult. Poate doar ca parmezanul ar fi trebuit adus separat astfel incat fiecare sa-si puna dupa voie. Gustul a fost foarte bun, se simtea de minune si bucatelele de costita afumata, si oul si smantana, astfel incat nu am tinut cont de recoma
ndarea eului interior care-mi spunea ca si la felul principal am comandat ceva consistent, asa ca as face bine sa mai las loc. Trebuie sa va spun ca portiile sunt destul de mari, iar daca nu sunteti antrenati, sau sunteti mai firavi, puteti sa va opriti doar la atat.

Insa eu am continuat (de unde puteti deduce ca nu sunt firav sau plapand) cu un snitel florentin mare cat aproape jumatate de farfurie, piure de cartofi cu lapte si salata de legume asortate. O adevarata desfatare. Sunt feluri simple, stii de la inceput la ce sa te astepti, si nu ai parte decat de bucurie la aducerea lor. Diferenta fata de snitelul din carne de porc obisnuit e data doar de bucatile de cascaval de pe deasupra.
Vinul ales ca sa faca alunecarea mai usoara pe gat a fost un Val Duna Roze de Roumanie, un vin foarte bun dintr-o gategorie prea putin apreciata pe la noi si anume vinurile roze demidulci sau dulci (in afara arhicunoscutei Busuioace de Bohotin).
Singura emotie (intr-un final s-a dovedit a fi nejustificata) a fost la alegerea desertului care chiar asa se si numea: desert cu branza.

Excelent si la gust si la aspect dar nu foarte complicat. Pe un pat de biscuiti sau pesmeti bine insiropati este asezat un strat consistent de branza dulce proaspata cu aroma de vanilie, peste care s-a turnat un sos de ciocolata si caramel. Si asta tot in portie mare. E inutil sa va mai spun ca a trebuit pana si eu sa lupt sa mananc tot, dar am reusit.
Surpriza a venit la final la nota de plata: este poate cea mai mica de pana acum, in jurul sumei de 50 de lei.
Concluzia nu poate fi decat ca la BISTRO PRIMERA se manaca bine, consistent si convenabil. Mai adaug ca si servirea a fost prompta si profesionista, chiar daca a fost vorba de o domnisoara tinerica. Mai mult, a reusit sa impresioneze placut, memorand pur si simplu comanda, fara ajutorul vreunei note, ceea ce denota o atentie dedicata in totalitate clientului.

Atmosfera generala ***
Menu ***
Servire ***
Calitatea preparatelor ****
TOTAL ***

BISTRO PRIMERA
Str. Razboieni nr. 28, Bacau
rezervari la 0728.016.462

18 comentarii:

Anonim spunea...

Cu siguranta am sa merg si eu la acest Bistro. Sper ca nu se va intampla cum e de obicei in Romania:sa piarda la calitate. Totusi, te rog sa-mi raspunzi la intrebarea pe care ti-am mai adresat-o. Cand platesti cu cardul, cum dai bacsis? Ce procent din nota reprezinta bacsisul decent? Nu sunt un vizitator al restaurantelor, dar statutul meu social s-a schimbat si nu vreau sa gafez. Sper sa raspunzi nedumeririlor mele (macar de aceasta data).

Anonim spunea...

Ma bucur pentru schimbarea ce a survenit in viata ta si regret intarzierea cu care iti raspund. Asadar, daca platesti cu cardul si vrei totusi sa lasi neaparat un bacsis, poti cere elegant ca sa-ti treaca in plus pe nota de plata la final o apa sau o bere care astfel ii va ramane in plus si pe care va stii el cum sa o valorifice :)

Anonim spunea...

Multumesc pt. raspunsul partial. Totusi, ce procent din nota reprezinta un bacsis decent?

Anonim spunea...

In America sub pretul de pe chitanta adaugi cit doresti sa-i lasi dupa care faci totalul si semnezi.In functie de calitatea serviciului ii lasi 5%-10%-15% din cost sau nimic.

cioc spunea...

Dupa articolul tau am vizitat si eu locul cu pricina si am plecat total satisfacut.Aidoma descrierii tale.As mai pune totusi un plus servirii.Cu siguranta ma voi mai intoarce.

PS. Frumos articol,in special introducerea in ambiant cu descrierea locului.Trebuie sa spun ca m-ai determinat sa vizitez localul si nu-mi pare rau

Anonim spunea...

Cred ca ambele variante de a oferi bacsisul este bun, dar americanii imi par mai eleganti. Oricum, sub o forma sau alta, cred ca ma voi limita la 5% daca, asa cum spui, e decent. Multumesc tuturor!

Anonim spunea...

Super cool ideea cu tv. mai ales daca reusesti sa nu fii sponsorizat de restaurante. Retine: si in occident este de notorietate ca cine plateste publicitatea iti ia libertatea de exprimare. Si atunci nu va mai fi interesant. Daca poti ramane obiectiv si dezinteresat, fa emisiunea. Daca nu, las-o moarta ,,parerea mea"!

Anonim spunea...

Ce idee cu tv? Vrei sa faci o emisiune? Daca da, te-ai gandit care va fi viata emisiunii dupa ce treci prin toate restaurantele din Bacau? Si cum va fi corecta prezentarea daca se va sti ca esti cu operatorul? Chestia cu publicitatea e reala. Fa un plan de emisiune si posteaza-l pe blogg. Poate ne dam cu parerea, dar tu vei face cum vei dori. Hai, te pup!

Anonim spunea...

Nu o sa termine niciodata cu Bacaul,restaurante apar si dispar.Si-apoi Romania-i mare,de ce nu? :-)Totul e sa te mentii obiectiv dupa cum ai spus.

Anonim spunea...

Am fost si eu la acest restaurant si atmosfera de casa veche m-a impresionat placut. Tot ce ai scris in articol e adevarat. Exista insa si unele mici lipsuri care, cred ca se pot corecta. De exemplu, faptul ca personalul, foarte amabil dealtfel, e imbracat in hine de strada, da un aspect nepotrivit. O alta problema e locul pentru nefumatori. E JALNIC! Cred ca e amenajat intr-un fost wc. E mic, doar o masa, aerul inchis, iluminarea defectuoasa, totul e RESPINGATOR. Am preferat unul din saloanele pt. fumatori, care din fericire era liber. Si un sfat: nu cumva sa comandati Tiramisu! Produsul nu are nimic comun cu reteta originala, in afara de stratul abundent de cacao. Totusi, merita sa mergeti la acest restaurant.In plus, veti constata ca se fac comenzi si pentru acasa. Cu exceptia Tiramisu, totul a fost de nota 10.

Anonim spunea...

Servirea este jalnica in conditiile in care urci la etaj si vrei sa servesti ceva,chelneritele urca o data la jumatate de ora.Nimic de reprosat mancarii,este foarte buna.

Anonim spunea...

am fost si eu acolo.......nu m-am simtit bine .....nu am sa revin. Locul este un pub ieftin in care se poate manca. Mancare de pub ...ambient de restaurant groaznic ....m-am simtit ca la tara (nu erau 4 fetze de masa ....am rugat pe cineva sa le puan si mi-a spus ca sunt murdare). Probabil ca mancarea este buna si compenseaza. Oricum sub nici o forma nu se ridica la standardele unui restaurant. M-am simtit muuult mai bine la FullHouse...din toate puncetele d evedere (ambient servire si mancare).

Anonim spunea...

Cand am fost si eu ....aceasi chetsie cu servirea.....fara notite ....doar memorie . Eu unul nu vad prea bine acest lucru ....doarece eram 7 la masa.....eu inteleg ca fata are memorie buna pentru ca este tanara .....dar daca se incurca un preparat si clientul este nevoit sa suporte consecintele .....este prea riscant .....trebuie sa ne gandit ca oricine mai are si momente proaste ......greselile se intampla din pacate. Am vazut in meniu o chestie care a aratat lipsa de profesionalism din bucatarie ...."Paste cu dovleac"....daca nu doresc ruda italiana sa puna macar "dovlecei" .....ca parca chema porcul din mine la troaca dupa ce am citit denumirea

Anonim spunea...

Cam nemultumita am fost din punctul de vedere al servii...mancarea este buna dar ca sa astepti jumatate de ora o chelnerita nu mi se pare corect,mai ales ca sunt 4...

Anonim spunea...

naspa naspa naspa bai voi dupa ce criterii va alegeti ospatarii?
femeile alea parca sunt barbati.te sperii cand vine la masa sa-ti ia comnda.mai instruitiva personalul pt ca mancarea ajunge cam rece la masa.sunt un client fidel dar cred ca ma voi reorienta.sunteti ca toti ceilalti la inceput incercati sa impresionati lumea dar dupa o perioada total dezinteresati.mai diversificati si voi meniul si scoateti sau imbunatatiti reteta aia de tiramisu ca nu are nici o treaba ala nu e ceea ce vreti voi sa para.si angajativa oameni care sa fie placuti si care sa ma faca sa mai revin si alta data si nu in ultimul rand care sa aduca mancarea calda la masa nu rece cum am primito ultimile dati.si un ultim comentariu ati fost buni o data dar va-ti prabusit foarte repede.sper ca ve-ti lua macar unul din comentariile mele in considerare va multumesc

Anonim spunea...

da de ce ati asteptat jumatate de ora chelnerita ? aveati intalnire cu ea?
voi care va dati mari aere de persone rafinate sunteti atat de batuti in cap incat sa urcati intr-un restaurant la etaj in mijlocul verii avand in vedere ca acest spatiu nu este prevazut cu aer conditionat?
va place sa va autopedepsiti?
mai lasati fetele in pace ca nu au nici o vina.
si daca ati sti un pic de matematica ati numara mai bine ospatarii care nu au fost mai mult de trei pe tura. asta pt domnii doamnele care au studii superioare si nu stiu lucrurile elementare care le inveti in clasa 1.eu personal nu stau mai mult de 10 min la masa asteptand pe cineva sa imi ia comanda. daca nu vine in timp util ma ridic si plec. cat de flamnd poti sa fi domnule sa astepti jumatate de ora?
figurantilor mai trageti frana de mana ca nu tot universul se invarte in jurul vostru. si in scurt timp veti ajunge ca pinochio

Anonim spunea...

vad ca in mai toate restaurantele,clientii se plang de personal!aici este vina
patronului ca nu stie sa le invete lucrurile elementare!in primul rand uniforma,care ,ar trebui sa fie obligatorie ,sa fie impecabila si cand o intrebi ceva sa stie ce sa-ti raspunda,nu sa mai intrebe vreo colega daca stie ceva!sunt mai multe lucruri importante care ar trebui sa caracterizeze un restaurant ,nu numai mancarea!personalul,curatenia,calitatea si cantitatea produselor,pretul,servirea,personalul etc..

Anonim spunea...

Mancare multa si foarte gustoasa si la restaurantul PRIVATE. Macar acolo nu astepti deloc dupa ospatari, sar imediat cum te vad. Nu e chiar deloc de fitze cum am crezut, vine multa lume normala. Cel mai placut este ca acolo nu intalnesti tot felul de tigani sau smecheri care se uita dupa fundul fetelor.

Bacăul de altădată ...