Tare îmi mai place mie de restaurantele cu moţ, care-şi spun cluburi sau localuri private sau de bussines dar în realitate sunt leşinate după clienţi. Când vezi la intrare afişe cu fel de fel de legitimaţii de acces, carduri de membru şi alte prostioare, prima impresie e o nuanţă de ocultism, adică te întrebi dacă eşti cumva destul de bun, de calificat ca să le treci pragul şi să intri în acel spaţiu mistic, destinat aparent unui mediu exclusivist. Aiurea! Intraţi cu încredere, portofelele voastre sunt la fel de bune şi interesante. Nu e nimic altceva decât un alt fel de a spune că „Localul îşi rezervă dreptul de a-şi selecta clienţii. Semnat Conducerea”. Ei, bine, stimaţi patroni, aflaţi că, mai nou, clienţii au tot dreptul de a-şi selecta localurile unde merg să-şi cheltuiască banii, iar acelea nu vor fi cu siguranţă restaurantele care îi umilesc din start cu astfel de afişe postate la intrare.
Phoenix, restaurantul dintre depozitele en gross de băuturi, materiale de construcţie şi alte daravere, stă ascuns prin furnicarul de dube şi dubiţe de marfă la fel ca şi concurenţa Ascoma, având amândouă prin târg faima tristă de localuri ale poliţiştilor, procurorilor, sau a altor organe care, probabil, au mai mare apetit în locuri mai cu fereală. Sau poate o fi de vină doar apropierea de ele şi sunt eu mai cârcotaş (sanchi!).
Spaţiul e destul de curăţel, fără a excela totuşi în calitatea decoraţiunilor sau a mobilierului. Am remarcat însă, cu multă plăcere, faptul că aproape toate paharele sunt de cristal. Lucru rar, ba chiar unic printre restaurantele Bacăului, chiar şi cele cu pretenţii nu pun la servire aşa ceva.
Restaurantul are şi un separeu izolat de o perdea de jaluzele verticale, semn că discreţia e la mare preţ aici. Un plus este adus de numeroasele jardiniere cu plante şi flori naturale, care nu vorbesc, dar probabil ştiu să asculte ...
Să zăbovim puţin asupra conceptului de separeu. Nu este inventat de noi, ci deturnat de la adevărata sa menire. În schema unui local, separeul asigură intimitate pentru perechea de îndăgostiţi aciuaţi acolo să-şi soarbă privirile, mai puţin ciorba de burtă sau berea rece.
La noi, separeul este ceva dezirabil, este confirmarea valorii de VIP. Separeul impune respect celor de dincolo de perdea/paravan/perete. Dacă ai oarece funcţie, e musai să nu stai la masă cu toţi guvizii. Pentru că, tot om fiind, şi VIP-ul râgâie, se scarpină în cur şi trage vânturi câteodată. Dar acestea nu se cade a fi împărtăşite cu oarecine, ele „trebe” savurate numai între cei de acelaşi rang.
Meniul este comun, fără surprize. Pe prima pagină, ca semn al Crizei, e adăugată oferta de 10 lei/două feluri. Dealfel, mai toate preţurile sunt retezate din pix cu câte 4-6 lei. Unele preparate sunt chiar neaşteptat de ieftine. Aşa că, deocamdată, servitul mesei în acest restaurant e o afacere bună.
Primul fel comandat a fost o ciorbiţă cu perişoare, cu mult zarzavat şi dreasă cu smântână, deliciosă dar cam fierbinte şi cu prea mult ulei sau grăsime. Nici aici nu s-a servit din castron, ci s-a adus direct o porţie. Perişoarele erau din carne de pasăre, bine închegate, delicioase. La prepararea ciorbei, dacă se fierbe prea mult, perişoarele se destramă, aşa că trebuie multă atenţie. Sunt mai multe variante pentru acestea. Se poate folosi la fel de bine şi carnea tocată de vită sau porc, sau chiar amestec. În Deltă se foloseşte şi carnea de peşte, iar rezulaltul este fabulos. În funcţie de zonă, ciorba se poate înăspri cu borş sau perje crude. Aş fi vrut să pot spune că e un fel de mâncare specific românesc (se întâlneşte pe tot cuprinsul ţării) însă aceste chifteluţe rotunde de carne cu orez pot fi găsite şi la popoarele nordice dar şi cele asiatice.
O altă bucurie am avut când am descoperit şi am cerut din lista de vinuri o Băbească Neagră de Nicoreşti, adică de la mama ei, cum s-ar spune. Sau bunica ei, dacă ţin cont de nume. Făra a fi vreun soi pretenţios, sau nobil, strugurii din care se face Băbeasca Neagră sunt derivaţi din viţele de vie sălbatică de pe timpul dacilor, crecute pe aceleaşi pământuri. Ciorchinele prezintă boabe şi mai mici şi mai mari, ca dentiţia unei femei mai vârstnice, de unde şi denumirea. Ar mai fi o legendă care spune că Ştefan Cel Mare, în drum spre cetatea de scaun din nordul Moldovei, şi-a astâmpărat setea cu un pocal din acest vin, servit de o băbuţă din acele locuri. Impresionat de gust, i-ar fi dat acest nume.
Băbeasca Neagră este un soi tradiţional românesc, de masă, nu foarte alcoolizat, dar cu un gust şi un buchet deosebit. Culoarea sa este roşie-rubinie, nu foarte închisă. De-a lungul vremii a purtat în paralel şi alte nume, cum ar fi: Crăcană, Căldăruşe, Răşchirată sau Rară Neagră. Puţini cunosc faptul că mai există şi soiul de Băbească Albă şi Gri, e drept, mai rar întâlnite.
Ţinând cont de raritatea acestui vin, este prima dată când mi-am ales mâncarea după băutură, şi nu invers, cum ar fi fost normal. Aşadar am comandat o friptură de vită, preparată medium, astfel încât să se pastreze cât mai mult din sucul propriu.
Ca garnitură am preferat cartofi natur şi broccoli. A fost greşeala mea, pentru că întrebasem mai întâi dacă aceştia din urmă sunt congelaţi sau proaspeţi. S-au dovedit a fi de neconsumat, aşa că i-am lăsat neatinşi. La aducerea notei, mi-am dat seama că a fost o afacere destul de proastă, mai ales că preţul era de aproape 10 lei. Nu înţeleg cum restaurantele îşi permit să folosească legume congelate? Un bucătar care se respectă îşi face piaţa singur, şi de multe ori plăteşte un mic bacşiş ca să fie lăsat să-şi aleagă marfa cea mai bună şi cea mai proaspătă. Sfatul meu: întrebaţi întotdeauna înainte de comandă, şi dacă legumele sunt congelate sau piureul este făcut din fulgi, fugiţi de acolo, fără să vă mai uitaţi în urmă.
Cât despre bucata de carne de vită, aproape 10% era numai zgârci, restul fiind totuşi foarte bine făcută şi gustoasă. Am apreciat şi că pâinea părea făcută în regie proprie, şi ea foarte bună.
Cum am mai spus şi în alte dăţi, nu ezitaţi să refuzaţi preparatul servit dacă acesta nu se ridică la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră. Restaurantul este obligat să vă aducă o altă porţie sau un alt preparat, poate chiar şi fără plată, pentru că mai mare ruşine decât o farfurie refuzată, n-ar trebui să fie pentru un restaurant. Eu nu am făcut acest lucru, şi nu-mi pot explica de ce. Probabil că eram mai tolerant pe motiv de Băbească ...
La desert am servit două clătite cu brânză dulce, oferta nefiind foarte vastă la acest capitol, aşa că mare lucru nu am a vă povesti despre ele.
În final adresez felicitări celui care a avut ideea de a afişa pe un perete (în drum spre toalete, e drept) imagini cu Liderii de Neam, de la Burebista la Băsescu. Şi drapelul tricolor este prezent în peisaj, cu toate că e folosit la legatul unei plante de suport. Puţină mândrie patriotică nu strică, şi poate ar fi bine să privim cu mai multă admiraţie şi încurajare astfel de gesturi.
Atmosfera generală ***
Menu ***
Servire ***
Calitatea preparatelor ***
TOTAL ***
PHOENIX
str. Tolstoi, nr. 14, Bacău
rezervări la 0234.556.932
22 de comentarii:
Hm...E vre-un restaurant la care nu ai obiectii?
Care era problema cu portia de brocoli ??? Eu unul sincer as fi renuntat la cartofi .....care par a fi de ziua anterioara.Portia de brocoli si carnea arata foarte bine......portie echilibrata. Iar ca o mica completare si din pacate in contradictoriu; ......cateodata o portie de legume congelate este mult mai sanatoasa decat o portie proaspata deoarece prin congelare se pot stoca mai multe nutriente decat atunci cand legumele stau singure si se coc pe drumul livrarii sau eventual in timpul indelungat al depozitarii in frigider.
Domnule Oprisan ciorba se seveste la supiera si nu la castron cum ati spus iar cu broccoli cred ca ati avut probleme deoarece erau prea fierti.Trebuie doar sa fie opariti in apa cu sare.
Dupa cum arata acea portie de brocoli ......eu as spune ca sunt facuti foarte bine .......culoarea este vibranta ...........odata ce brocoli sunt fierti prea tare culoarea lor devine usor maronie. In fine ......brocoli fiind o leguma foarte usoara de obicei nu este prea agreata de persoanele mai......cu 3 cifre (ca sa va citez pe dumneavoasta domnule Oprisan)
Mici detalii, pe care dumneavoastra probabil nu aveti de unde sa le stiti, grabindu-va sa aruncati cu presupuneri izvorate din nestiinta (eu, unul, cand nu sunt bine informat despre un subiect nu ma apuc sa-mi dau cu parerea, mai ales la acest nivel, din contra, tac si eventual ma informez cat de bine pot)..
1.Restaurantul nu "lesina dupa clienti", la intrare nu vezi "afişe cu fel de fel de legitimaţii de acces, carduri de membru şi alte prostioare", vezi doar un text de genul "Accesul in restaurat se face doar pe baza legitimatiei de acces", iar acel card de membru chiar exista, trebuia sa cereti, spre curiozitatea dvs, sa vedeti asa ceva. Motivul: intr-adevar pot fi persoane care nu sunt bine-venite, chiar nu intra ORICINE in acel restaurant, repet, pentru ca nu "lesina dupa clienti". Initial restaurantul a fost facut pentru conducerea Rustrans-ului, pentru intalnirile de afaceri si.. pentru familie. Da, domnul Rusu, si-a facut propriul restaurant, pentru el, familia sa, membrii din conducere, asociati, potentiali parteneri de afaceri. Vii la restaurant, mananci ceva, bei un pahar de vin, pui la punct diferite probleme si pleci multumit. Iar faptul ca e "ascuns prin furnicarul de dube şi dubiţe de marfă" e o idee gandita, e un loc retras si in apropiere de depozitele Rustrans. Cu timpul a permis si celor din exterior accesul in restaurant; de ce nu? Nu sta domnul Rusu in profitul (daca exista) adus de acest restaurat. Lesinate dupa clienti sunt multe restaurante din Bacau, din lipsa de asa ceva, dar aici nu e cazul, va asigur.
Stiti denumirea exacta a restaurantului? V-o zic eu: "Phoenix Business Club". Stiti ce presupune asta? Acum stiti care e in principiu scopul restaurantului?
Inca un lucru pentru care ati mai putea adauga o steluta la aprecierea dvs ar fi faptul ca orice ati cere din meniu exista, nu ca la 99% din restaurantele bacauane, unde auzi foarte des "nu (mai) avem".
Paharele nu sunt APROAPE toate de cristal, ci sunt TOATE.
Aprecierea mea pentru spiritul dvs de critic in matereie de restaurante: **
Din pacate domnule Oprisan.....sunt de acord cu persoana de mai sus . Ba chiar am gasit un lucru gresit in artocol :
" nu ezitaţi să refuzaţi preparatul servit dacă acesta nu se ridică la înălţimea aşteptărilor dumneavoastră. Restaurantul este obligat să vă aducă o altă porţie sau un alt preparat, poate chiar şi fără plată"
Restaurantul nu este obligat sa suporte anumiti clienti cu ceva cunostinte mai slabe dar cu nesimtirea la inaltime . De exemplu o persoana comandase o salata cu rucola si a lasat o mare parte din ea in farfurie ......ospatarul a intebat daca este o problema iar rasunsul a fost: "NU MANANC PAPADII"
Imi place sa fiu obraznic:P...asa ca am sa citez o propozitie
"În funcţie de zonă, ciorba se poate înăspri cu borş sau perje crude"
Ciorba si borsul sunt doua preparate diferite .
Ciorba se acreste cu otet ,zeama de lamaie, zeama de varza,zer ,perje sau alte minuni .
Borsul este acrit cu bors....iar daca tot am deschis subiectul........poate imi spuneti si mie de unde provine cu adevarat borsul ?? Sper sa nu-mi spuneti ca din Rusia.....pentru ca erau si inca sunt alte popoare mult mai pasionate si preocupate cu fermentarea grauntelor.
Persoana care a comentat pe 14 iunie are perfecta dreptate! Mai bine de atat nu se putea exprima...
La ce chestii ai scris despre acest restaurant, sigur nu stiai ca este restaurantul Dl Rusu... iar daca nu stii asta... inseamna ca nu stii cine e dumnealui... si daca nu stii cine e dumnealui... inseamna ca esti VARZA!
Nu ai cunostinte vaste! ;)
Imi cer scuze pentru ca nu il stiu pe domnul Rusu. Deasemenea, recunosc ca nu ii stiu nici pe domnii Americanu, Suedezu, Japonezu, Albanezu si, in general, 99% din locuitorii Bacaului. Sper totusi ca, in asemenea conditii, sa mai am dreptul sa traiesc in acest oras si sa imi exprim o opinie liber, oricand si oriunde.
Domle eu devin gelos........mie cand imi raspundeti la intrebarea cu borsul??
Mai 1Q-le, ce sa-ti raspund, ca ce ai scris tu acolo e absolut corect. Si, crede-ma, habar n-am de unde vine borsul; daca stii, te rog sa ne luminezi si pre noi. Fac si eu o incercare: din Imperiul Klingonian? :)
Citez:
"Un bucătar care se respectă îşi face piaţa singur, şi de multe ori plăteşte un mic bacşiş ca să fie lăsat să-şi aleagă marfa cea mai bună şi cea mai proaspătă. "
Acest lucru se intampla numai in filme si emisiuni publicitare:))
PHOENIX
VA ZIC CA ESTE UNUL DINTRE CELE MAI BUNE RESTAURANTE UNDE SE FACE MANCARE ASA CUM TREBUIE DATORITA UNUI OM CU CARE AM LUCRAT ACOLO .
NUMELE LUI ESTE TINTARU MULTI IL CONSIDERA NEBUN... E NEBUN CA E UN PERFECTIONIST DE LA CARE AM INVATAT MULTE. SALARIILE SUNT CU ADEVARAT SALARII IAR ACEL RESTAURANT SE CHEAMA BISNISS CLUB!!!
DL RUSU E UN ADEVARAT DOMN!CU UN SUFLET MARE !
NU EZITATI SA FACECI O NUNTA SAU O ZI ONOMASTICA ACOLO O SA FITI MULTIMUTI CU EXCEPTIA CIRCOTASILOR SAU A CELOR CARE CRED CA STIU SA CRITICE UN MENIU SAU UN RESTAURANT SAU CEI CARE CRED CA STIU CE INSEAMNA SA LUCREZI LA BUCATARIE.
CU RESPECT MIRON MIHAI!
Daca dl Bucatar este un perfectionist ....trebuie sa recunosc ca acea portie de brocoli , carne , paine si ciorba arata perfect. Cine stie ...poate pe viitor o sa-mi doresc sa lucrez si eu cu dumnealui
DOMNULE OPRISAN,EU UNUL NU AM AUZIT DE DUMNEAVOASTRA INTRE SPECIALISTII IN GASTRONOMIE.DL.TINTARU ESTE INTRADEVAR UN ADEVARAT PROFESIONIST.AM AVUT PLACEREA SA LUCREZ PENTRU PUTIN TIMP ATIT CU DUMNEALUI CIT SI CU DL.RUSU.AM RAMAS PLACUT IMPRESIONAT DE FAPTUL CA PROFESIONISTII SUNT LASATI SA LUCREZE.NU EXISTA DEVIZA ,,FACI CUM SPUN EU,,.LA INTOARCEREA IN ROMANIA PROMIT SA LE PUN LA DISPOZITIE TOT CE AM ACUMULAT DIN BUCATARIA ITALIANA IN SPECIAL SI INTERNATIONALA IN GENERAL,PROBIND ASTFEL PAREREA DVS.DESPRE CEVA MAI DIVERSIFICAT,PENTRU CA IN BUCATARIA AUTOHTONA AVETI LACUNE MARI.GABRIEL MATRACHE BUCATAR SPECIALIST.
dl Oprisan nu are habar de ce spune ... nici macar nu stie cum se face o ciorba !!!
as vrea sa va spun un lucru:oricat de bun ar fi bucatarul nu ai cum sa-i multumesti pe toti si munca in bucatarie e foarte grea,eu as trece cu vederea pt.ca stiu cum este,iar in privinta lui tintaru stati linistiti,e omul potrivit la locul potrivit,e adevarat ca e exigent dar exact asta cere functia,eu am lucrat cu el si datorita exigentei lui am invatat multe care imi sunt de folos azi ,lucrez bucatar in italia si sunt apreciata pt.organizare,curatenia bucatariaei si experienta
oameni buni cand o sa invatati ca valoarea umana e mai presus de cea a banilor,ce importanta are ca ala e rusu ca ala e nu stiu cine,conteaza sa fii om iar ca sa fii respectat trebuie sa stii sa respectii...iar in restaurante toti ne numim clienti si suntem egali..imi pare rau ca datorita acestui lucru suntem in urma de tot,mergeti afara sa vedeti cum muncesc oamenii cu bani,cot la cot cu muncitori,cum te respecta pentru ce faci nu pentru ca ai un sac de banii,e greu in tara asta unde respectul si onestitatea nu exista,imi pare rau dar eu nu pot pleca capul in fata unei persoane pline de bani si daca arata latot pasul asta,pe mine sincer nu m-a ineresat cine are si cine nu...e greu de explicat si de inteles pt,unii
tintaru ala e un debil mintal, ala nu e om e un gunoi.o scursura a societatii, nu vad cum ar putea invata cineva ceva de la el. eu am facut nuta acola si nu am fost multumit deloc,sa nu mai spun ca a stat numai in sala ,la usa cau un maidanez si se uita in gura invitatilor iar pe la ora 24 mi-a cerut banii pe meniuri pe motiv ca el vrea sa plece acasa .e un lingau o epava umana care se recomanda ca patron a acelui restaurant.
pare foarte ok restaurantul, cat te-a costat aceasta masa?
O CANTINA IMPUTITA! Miroase a imputit inauntru,mancarea este foarte prosta, facuta cu carne cumparata de la solduri, care expira a 2-a zi. Personal si servire jalnica! Mizerie peste tot! Pun un polonic de ulei ars in fiecare farfurie, ca sa para mult! Nesimtire maxima! Se folosesc de numele vechiului restautant sa ca faca catering de cea mai proasta calitate!
Din intamplare am trecut azi pe acolo si bucatarul, un zoios intr-un halat respingator de murdar , a tras o mare flegma in usa bucariei.
Bleah!
M-a obiga sa m-a intreb in cate farfurii a scuipat!
Trimiteți un comentariu